Papin poziv na solidarnost u vremenu kušnje koronavirusa

Papin poziv na solidarnost u vremenu kušnje koronavirusa

Papa Franjo napisao je predgovor za knjigu pod naslovom 'Zajedništvo i nada' u kojoj ohrabruje sve ljude da ponovno otkriju solidarnost usred razarajuće pandemije koronavirusa.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
screenshoot
Objavljeno:
 
29.07.2020 12:34

 

Papin predgovor objavljen je jučer, a jedna od glavnih tema tog predgovora su lekcije koje kršćani mogu naučiti iz trenutne pandemije, piše Vatican News

Knjigu 'Zajedništvo i nada' priredili su kardinal Walter Kasper i p. George Augustin, a sadrži teološka razmišljanja raznih autora o svjedočenju vjere u vrijeme koronavirusa.

- Poput iznenadne oluje, kriza koronavirusa sve nas je iznenadila, naglo promijenivši na globalnoj razini naš osobni, javni, obiteljski i radni život - napisao je Sveti Otac.

Podsjetio je kako su mnogi ljudi izgubili voljene ljude, kao i svoj posao i financijsku stabilnost. Na mnogim mjestima ni Uskrs se nije mogao slaviti na uobičajen način, a toliko ljudi ostalo je bez utjehe u sakramentima.

- Ova dramatična situacija naglašava ranjivu prirodu našeg ljudskog stanja, ograničenu vremenom i nepredviđenom situacijom - napisao je papa Franjo.

Dodao je kako je pandemija također prisilila čovjeka da upita korijene vlastite sreće i da ponovno otkrije blago kršćanske vjere. Ovo vrijeme nazvao je 'vrijeme kušnje' koje nam pruža šansu da svoj život preusmjerimo prema Bogu.

Potom je nastavio razmišljati o značenju Uskrsa kojeg su ove godine mnogi kršćani bili prisiljeni slaviti sami. Ipak, Uskrsna poruka o Kristovoj pobjedi nad smrću govori da ne možemo ostati paralizirani pred pandemijom.

- Uskrs nam donosi nadu, povjerenje i ohrabrenje. Jača naš osjećaj solidarnosti, govori nam o prevazilaženju prijašnjih rivalstava kako bismo se vidjeli, iznad i izvan bilo kakvih razlika, kao članovi jedne velike obitelji, u kojoj snosimo teret jednih drugih - istaknuo je Papa.

Nije propustio ni zahvaliti njegovateljima, liječnicima i svećenicima koji su spontanim djelima altruizma i herojskoj posvećenosti dali svoj doprinos čovječanstvu.

Predgovor je zaključio izrazivši nadu da će knjiga pomoći ljudima da otkriju novi osjećaj nade i solidarnosti.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: