Papina molitvena nakana za prosinac 2023.

Papina molitvena nakana za prosinac 2023.

U videoporuci poziva sve neka mole za osobe s invaliditetom kako bi bile u središtu pažnje naših društava, piše Vatican News.

Autor
Vatican News/Laudato/F.P.
Fotograf
Elizabeth Alva/EWTN
Objavljeno:
 
29.11.2023 09:20

 

''Molimo za osobe s invaliditetom kako bi bile u središtu pažnje naših društava te da institucije ponude uključive programe koji pospješuju njihovo aktivno sudjelovanje'', poziva papa Franjo u videoporuci koju je izradila Papina svjetska molitvena mreža.

Osobe s invaliditetom, kaže nadalje Papa, su ''među najosjetljivijima među nama'', dodajući kako ''neki od njih trpe odbacivanje, ukorijenjeno ili u neznanju ili u predrasudama, što ih onda marginalizira''.

Papa Franjo je stoga pozvao civilne institucije da pokrenu projekte koji će omogućiti ''pristup obrazovanju, zapošljavanju i mjestima gdje mogu izraziti svoju kreativnost''.

Uz uključivanje osoba s invaliditetom u društvo, Papa je rekao da ih treba pratiti velikodušnim srcem. ''To znači malo promijeniti naš mentalitet i otvoriti se sposobnostima i talentima ovih ljudi koji su na drugačiji način sposobni, kako u društvu tako i u životu Crkve'', rekao je.

Papa je također pozvao mjesne Crkve da rade na povećanom pristupu i uključivanju osoba s invaliditetom da budu sastavni članovi župnog života. ''Stvaranje potpuno pristupačne župe ne znači samo uklanjanje fizičkih prepreka'', rekao je. ''To također pretpostavlja da prestanemo govoriti o ‘njima’ i počnemo govoriti o ‘nama’'', prenosi Vatican News.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: