Papina poruka tradicionalnoj brazilskoj Kampanji bratstva

Papina poruka tradicionalnoj brazilskoj Kampanji bratstva

Poziva nas da brinemo o sebi, o svojemu zdravlju, te da brinemo jedni o drugima, kako nas uči prispodoba o Dobrom Samarijancu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
19.02.2021 11:36

 

Povodom tradicionalne Kampanje bratstva u Brazilu, koja već nekoliko godina povezuje solidarnost s ekumenskim vidikom, papa Franjo je poslao poruku u kojoj je istaknuo da moramo svladati pandemiju, a to ćemo učiniti u mjeri u kojoj ćemo biti sposobni nadvladati podjele i ujediniti se oko života, piše Vatican News.

– Korizma je vrijeme u kojemu kršćanin ima mnogo toga za učiniti. Ljubav je glavni pokretač, ali ako se to obilježje ispreplete s ekumenskom dimenzijom, osobina solidarnosti ulazi u igru s dijalogom koji nam omogućuje otvoriti svoje srce suputniku i gledati prije svega ono što tražimo: mir pred jedinim Bogom – istaknuo je papa Franjo u poruci koju svake godine na početku korizme pošalje brazilskim vjernicima povodom tradicionalne Kampanje bratstva.

Papa se u poruci osvrnuo na bitne vrijednosti pokorničkog vremena koje je započelo jučer, te pritom posebno spomenuo pandemiju koja je snažno pogodila Brazil. Krist nas poziva moliti za one koji su preminuli, blagosloviti nesebičan rad brojnih zdravstvenih djelatnika te hrabriti solidarnost među ljudima dobre volje. Poziva nas da brinemo o sebi, o svojemu zdravlju, te da brinemo jedni o drugima, kako nas uči prispodoba o Dobrom Samarijancu.

Međutim, naslov ovogodišnje kampanje 'Bratstvo i dijalog – obveza ljubavi' usmjerava pozornost na traženje zajedništva s kršćanskim Crkvama u Brazilu, na dijalog pokrenut prije pet godina, koji papa Franjo ističe kao razlog za nadu.

– Kršćani su prvi koji trebaju dati primjer, počevši od prakticiranja ekumenskoga dijaloga koji nas uči bez straha ili sumnje otvoriti svoje srce suputniku na putu i najprije gledati ono što tražimo: mir pred jedinim Bogom – istaknuo je Papa.

Iz takvoga odnosa poštovanja i dijeljenja proizlazi dragocjeni prinos izgradnji bratstva i zaštiti pravednosti u društvu, kako se ističe u enciklici 'Fratelli tutti'. U tom je kontekstu i zajedničko zauzimanje kako bi se svladala pandemija. Učinit ćemo to u mjeri u kojoj ćemo biti sposobni nadvladati podjele i ujediniti se oko života. Kako bi se, nakon što je nadvladana zdravstvena kriza, izbjegao ponovni pad u napast grozničavoga konzumizma i u nove oblike egoistične samozaštite, papa Franjo je na kraju potaknuo vjernike da se okoriste korizmenim sredstvima, odnosno molitvom, postom i milostinjom.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan