Papino priznanje novinarima

Papino priznanje novinarima

Papa Franjo odlikovao je 13. studenoga dugogodišnje vatikanske novinare: Valentinu Alazraki i Philipa Pullellau, odličjem Pija IX. za zasluge u Rimokatoličkoj Crkvi, prenosi 'Vatican News'.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
13.11.2021 15:35

 

Meksička dopisnica iz Vatikana, Valentina Alazraki, i američki kolega Philip Pullella, najdužega staža, odličje – križ reda Pija IX. ('Ordo Pianus') primili su iz Papinih ruku. 'Mi smo suputnici', rekao im je Papa, misleći na mnoga zajednička putovanja kao i susrete na tiskovnim konferencijama u tijeku godina. Dodao je da je to ujedno priznanje cijeloj profesiji. Papa im je poželio sve najbolje, ističući 'da ih prati i cijeni kao vrlo vrijedne', dodajući da njihova zadaća pojasniti svijet i učiniti ga razvidnijim, nije laka. Papa je zahvalio i novinarima koji su pridonijeli da se čuje glas žrtava zlostavljanja u Crkvi, kako ih se ne bi moglo zatajiti.

Alazraki, rođena 1955., dopisnica je informativnoga programa meksičke 'Noticieros Televisa' u Rimu, zadužena za Vatikan, od godine 1970. Prema vlastitim riječima, pratila je sv. Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i papu Franju na ukupno 154 putovanja. Posebni je odnos imala prema poljskom Papi, o kojemu je napisala i više knjiga.

Pullella je također više desetljeća rimski i vatikanski dopisnik za američku agenciju 'Reuters' te je pratio pape na mnogim njihovim putovanjima. Prema vlastitim riječima, prvi je i dosad jedini američki novinar koji je intervjuirao papu Franju.

Papa je novinarima savjetovao 'slušati, produbljivati ​​i ispričati'. Slušanje u novinarstvu uvijek prati osobni susret, što zahtijeva vrijeme, ali bitno je. Upozorio je na 'tiraniju stalnoga bivanja on-line', novinari bi trebali 'izlizati cipele', izići iz redakcija i kretati se ulicama kako bi susreli ljude i uvjerili se kako danas žive.

Papa je također upozorio da Crkva nije politička organizacija s lijevim i desnim krilom; nije niti multinacionalna kompanija s marketinškom strategijom. Crkva želi svijetu prenijeti Božju poruku; sastavljena je od muškaraca i žena koji čine i pogrješke. Stoga je Papa novinare pozvao da to uzmu u obzir te im je zahvalio 'što traže istinu jer samo istina oslobađa'.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: