Papinska zaklada najavila potporu od 9 milijuna dolara za dobrotvorne projekte

Papinska zaklada najavila potporu od 9 milijuna dolara za dobrotvorne projekte

Osim što osigurava ove osnovne ljudske potrebe, ova organizacija pomaže u stvaranju infrastrukture koja će vjernicima omogućiti primanje sakramenata i prakticiranje vjere.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
pixabay
Objavljeno:
 
03.05.2021 15:52

 

Papinska zaklada najavila je 28. travnja da će u narednoj godini podijeliti 9,2 milijuna dolara bespovratnih sredstava biskupijama u 64 zemlje. Sredstvima izdvojenim ove će se godine, između ostalog, financirati izgradnja i popravak crkvenih i školskih zgrada; ekološke inicijative i obrazovanje djece u potrebi.

Kako je papa Franjo početkom godine pozvao na obnovu crkvenih objekata na Bliskom istoku, organizacija je to istaknula kao jednu od prioritetnih stvari u pogledu podjele grantova. Misija Papinske zaklade sa sjedištem u Philadelphiji jest služiti Svetom Ocu i Rimokatoličkoj Crkvi putem 'vjere, energije i financijskih sredstava'.

– Sveti Otac prepoznao je hitnosti u cijelom svijetu i Papinska zaklada predano se i marljivo trudi raditi na rješavanju prioriteta u smještaju, obrazovanju, liječenju i hranjenju pojedinaca u potrebi – rekao je kard. Sean O'Malley, predsjedatelj Papinske zaklade 'Board of Trustees' za CNA, a prenosi katolički tjednik Nedjelja.

Osim što osigurava ove osnovne ljudske potrebe, ova organizacija pomaže u stvaranju fizičke infrastrukture koja će vjernicima omogućiti primanje sakramenata i prakticiranje njihove katoličke vjere.

Među projektima koji će se financirati iz bespovratnih sredstava uključeni su: izgradnja i popravak crkava, kapela, knjižnica, laboratorija i škola; stvaranje centra za dijalizu u katoličkoj bolnici; obnova dječjih centara; kupnja kirurške opreme za katoličko sveučilište; obrazovanje siročadi i djece s intelektualnim teškoćama; smještaj umirovljenih redovnika; ekološke inicijative; borba protiv trgovine ljudima i borba protiv seksualnog iskorištavanja.

Eustace Mita, predsjednik Papinske zaklade 'Board of Trustees', rekao je da su posjet pape Franje Bliskom istoku i njegov poziv za obnovu katoličkih objekata u regiji, kao i njegova poruka jedinstvene kršćanske zajednice, utjecali na rad zaklade.

– U Papinoj zakladi radimo upravo to, financiramo projekte i inicijative koji podržavaju prisutnost Katoličke Crkve na Bliskom istoku i misiju obrazovanja djece; nudimo stručnu podršku odraslima i pružamo medicinske potrepštine u tim zemljama – rekao je Mita i dodao kako, odgovarajući na zahtjeve Svete Stolice, daju svoj mali doprinos kako bi izgradili veze među zajednicama na koje se pozivao papa Franjo.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan