''Petar nije dobio ključeve Kraljevstva zato što je bio savršen, nego zato što je bio ponizan i pošten''

''Petar nije dobio ključeve Kraljevstva zato što je bio savršen, nego zato što je bio ponizan i pošten''

Nagovor pape Franje uz molitvu Angelusa.

Autor
Laudato/N.M./G.O.
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
29.06.2024 12:44

 

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Na današnji dan, na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, u Evanđelju Isus kaže Šimunu kojeg je prozvao Petar: "Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga" (Mt 16,19). Zbog toga često vidimo svetog Petra prikazanog s dva velika ključa u ruci, kao na kipu koji se nalazi ovdje, na ovom Trgu. Ti ključevi predstavljaju službu vlasti koju mu je Isus povjerio u službi cijele Crkve.

Pazimo da dobro shvatimo značenje svega ovoga. Petrovi ključevi, zapravo, ključevi su Kraljevstva, koje Isus ne opisuje kao sef ili blindiranu sobu, već s drugim slikama: maleno sjeme, dragocjeni biser, skriveno blago, malo kvasca (usp. Mt 13,1-33), odnosno kao nešto dragocjeno i bogato, ali u isto vrijeme maleno i neupadljivo. Za to nije potrebno aktivirati sigurnosne mehanizme i brave, već njegovati vrline poput strpljenja, pažnje, ustrajnosti i poniznosti.

Stoga poslanje koje Isus povjerava Petru nije zaključati vrata kuće, dopuštajući pristup samo nekolicini odabranih gostiju, nego pomoći svakome pronaći ulaz, u vjernosti Isusovu evanđelju.

I Petar će to činiti cijeli život, vjerno, sve do mučeništva, nakon što je prvi put iskusio, ne bez poteškoća i s mnogim padovima, radost i slobodu koja proizlazi iz susreta s Gospodinom. Najprije se morao obratiti da otvori vrata Isusu, a to nije bilo lako. Razmislimo: nedugo nakon što je rekao Isusu: "Ti si Krist", Učitelj ga je morao prekoriti jer je odbio prihvatiti proročanstvo o Njegovoj muci i smrti na križu (usp. Mt 16,21-23).

Petar nije dobio ključeve Kraljevstva zato što je bio savršen, nego zato što je bio ponizan i pošten i zato što mu je Otac dao iskrenu vjeru (usp. Mt 16,17). Stoga je, povjerivši se Božjem milosrđu, mogao poduprijeti i ojačati svoju braću, kako ga je Gospodin zamolio (usp. Lk 22,32). Zapitajmo se, dakle: gajim li želju da s Božjom milošću uđem u Njegovo kraljevstvo i da, uz Njegovu pomoć, otvorena srca primam bližnje? Da bih to učinio, dopuštam li da me Isus i Njegov Duh, koji živi u meni, "obrade", omekšaju, oblikuju?

Neka nam Marija, Kraljica apostola, i sveti Petar i Pavao svojom molitvom omoguće da jedni drugima budemo putokaz i potpora za susret s Kristom.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: