"Pravo bogatstvo nisu dobra ovoga svijeta, nego biti voljen od Boga i naučiti voljeti poput Njega"

"Pravo bogatstvo nisu dobra ovoga svijeta, nego biti voljen od Boga i naučiti voljeti poput Njega"

Papin tradicionalni nedjeljni nagovor.

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
13.10.2024 12:13

 

Današnji nagovor Svetog Oca, izrečen prije molitve Anđeo Gospodnji, prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre, ugodna vam nedjelja!

Evanđelje današnje liturgije (Mk 10,17-30) govori nam o bogatašu koji trči Isusu ususret i pita ga: "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" (r. 17). Isus ga poziva da ostavi sve i pođe za Njim, ali on, ožalošćen, odlazi jer, kaže tekst, "imaše velik imetak" (r. 23).

Možemo vidjeti dva načina ponašanja ovog čovjeka: na početku trči, kako bi došao Isusu; na kraju ipak odlazi tužan. Najprije trči ususret, a onda odlazi. Usredotočimo se na ovo.

Prije svega, ovaj mladić trči Isusu. Kao da ga je nešto u srcu tjeralo: unatoč tolikom bogatstvu, on je nezadovoljan, nosi u sebi nemir, traži potpuniji život. Kao što bolesni i opsjednuti često čine (vidi Mk 3,10; 5,6), on se baca pred Učiteljeve noge; on je bogat, ali treba mu ozdravljenje. Isus ga gleda s ljubavlju (r. 21); zatim mu nudi "terapiju": prodati sve što ima, dati siromasima i slijediti ga. No, u tom trenutku dolazi neočekivani završetak: lice tog čovjeka postaje tužno i on odlazi! Želja za susretom s Isusom bila je velika i silovita kao što je rastanak od Njega bio hladan i brz.

I mi u srcu nosimo nezaustavljivu potrebu za srećom i životom punim smisla. Međutim, možemo pasti u iluziju misleći da odgovor leži u posjedovanju materijalnih stvari i zemaljskih vrijednosti. No, Isus nas želi vratiti istini naših želja i učiniti da otkrijemo da je, u stvarnosti, dobro za kojim čeznemo sam Bog, Njegova ljubav prema nama i vječni život koji nam On i samo On može dati. Pravo bogatstvo je Njegov pogled pun ljubavi, kao što to Isus čini s ovim mladićem, i ljubav jednih prema drugima čineći svoj život darom za druge.

Stoga nas Isus poziva na "riskiranje ljubavi": prodati sve kako bismo darovali siromasima, što znači ogoliti se od sebe i svoje lažne sigurnosti, obratiti pažnju na one koji su u potrebi i dijeliti svoja dobra, ne samo stvari, nego ono što jesmo: naše talente, naše prijateljstvo, naše vrijeme i tako dalje.

Braćo i sestre, taj bogataš nije htio riskirati u ljubavi i otišao je tužna lica. A mi? Zapitajmo se: za što je naše srce vezano? Kako tažimo svoju glad za životom i srećom? Znamo li pristupiti onima koji su siromašni, onima koji su u nevolji ili koje treba saslušati, kojima treba osmijeh, riječ koja im pomaže da ponovno pronađu nadu? Zapamtimo ovo: pravo bogatstvo nisu dobra ovoga svijeta, nego biti voljen od Boga i naučiti voljeti poput Njega.

Sada zamolimo zagovor Djevice Marije, da nam pomogne otkriti u Isusu blago života.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: