Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije "Fiducia supplicans"

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije "Fiducia supplicans"

''Ovaj neobredni oblik blagoslova, jednostavnošću i kratkoćom svog oblika, nema namjeru opravdati ništa što nije moralno prihvatljivo''

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
05.01.2024 08:50

 

Dikasterij za nauk vjere izdao je jučer priopćenje kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", u kojem se na samom početku navodi kako se preporučuje i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha.

''Deklaracija sadrži prijedlog kratkih i jednostavnih pastoralnih blagoslova (niti liturgijskih niti obrednih) parova u neregularnim situacijama (ali ne i njihovih zajednica), naglašavajući da su to blagoslovi bez liturgijske forme koji niti odobravaju niti opravdavaju situaciju u kojoj se te osobe nalaze'', navodi se u priopćenju.

Nadalje, u priopćenu se navodi da ako u nekim zemljama ''postoje zakoni koji osuđuju sam čin deklariranja homoseksualnom osobom zatvorskom kaznom, a u nekim slučajevima i mučenjem, pa čak i smrću, nije potrebno spominjati da bi blagoslov bio nerazborit. Jasno je da biskupi ne žele homoseksualne osobe izlagati nasilju''.

''Prava novost ove Deklaracije, koja zahtijeva velikodušan napor prihvaćanja i od koje se nitko ne bi trebao proglasiti isključenim, nije davanje mogućnosti blagoslova parovima koji žive u neredovitim situacijama. To je poziv na razlikovanje dva različita oblika blagoslova: 'liturgijskog' ili 'obrednog' te 'spontanog' ili 'pastoralnog'. U predgovoru Deklaracije jasno se objašnjava da je 'vrijednost ovog dokumenta u tome što nudi specifičan i novi doprinos pastoralnom značenju blagoslova, koji nam omogućuje da proširimo i obogatimo njegovo klasično shvaćanje koje je usko povezano s liturgijskom perspektivom''', napisano je u priopćenju.

Dalje se navodi kako ''ovaj neobredni oblik blagoslova, jednostavnošću i kratkoćom svog oblika, nema namjeru opravdati ništa što nije moralno prihvatljivo. To očito nije brak, ali jednako tako nije ni 'odobrenje' ili potvrda bilo čega, već je isključivo odgovor župnika prema dvjema osobama koje mole Božju pomoć''.

Cijelo priopćenje možete pročitati OVDJE.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: