Prvi put objavljena godišnja bilanca Uprave dobrima Apostolske Stolice

Prvi put objavljena godišnja bilanca Uprave dobrima Apostolske Stolice

Papa je motuproprijem u prosincu 2020. prenio upravljanje financijskim sredstvima i imovinom s Državnoga tajništva Svete Stolice na APSA-u.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Wikimedia
Objavljeno:
 
25.07.2021 12:38

 

Predsjednik Uprave dobrima Apostolske Stolice (APSA), biskup Nunzio Galantino osvrnuo se 24. srpnja na prvi put objavljenu godišnju bilancu te ustanove, prenosi IKA.

Dobit Uprave dobrima Apostolske Stolice u 2020. godini iznosila je nešto manje od 51 milijun eura, financijska imovina iznosila je 1778 milijuna eura, za potrebe Rimske kurije izdvojeno je 20 milijuna eura (s prijašnjih 41 milijuna).

– APSA je prvi put od osnutka godine 1967. objavila, i to vrlo iscrpne, podatke godišnje bilance, i to u nastojanju da učvrsti povjerenje vjernika u rad Crkve – istaknuo je predsjednik te ustanove, biskup Nunzio Galantino, dodajući da je to korak naprijed u pitanju transparentnosti na koju poziva papa Franjo.

Papa je motuproprijem u prosincu 2020. prenio upravljanje financijskim sredstvima i imovinom s Državnoga tajništva Svete Stolice na APSA-u. Biskup Galantino dodaje da pritom nije bila riječ samo o prijenosu resursa i nadležnosti, već o novoj, više ne samo administrativnoj kulturi koju se treba usvajati.

Objavljivanje godišnje bilance APSA-e pomoći će uklanjanju nekih mitova o bogatstvu Svete Stolice te pokazati kako se dobrima upravljalo u tijeku najgorega razdoblja pandemije koronavirusa. Tako je, na primjer, iznajmljivanjem prestižnih nekretnina u Londonu i Parizu omogućeno Apostolskoj milostinjarnici omogućiti najamninu za Palaču Migliori, povijesnu zgradu u rimskoj četvrti Trastevere, u kojoj Zajednica sv. Egidija omogućuje smještaj beskućnicima. Izvještaj također spominje kupovinu nekretnine u blizini Slavoluka pobjede u Parizu, pri kojoj je dio prihoda posredovanjem vatikanske tvrtke Sopridex bio namijenjen izgradnji crkve u siromašnoj četvrti Pariza, istaknuo je biskup Galantino.

Dokument predstavlja tri područja na kojem djeluje APSA – nekretnine, ulaganja i druge aktivnosti. Prema tim podatcima Sveta Stolica upravlja sa 4051 nekretninom u Italiji, 92 posto kojih je u Rimu i provinciji. Među ulaganjima su investicije u međunarodne vrijednosne papire, savjetovanja, financijska rješenja i slično. Druge aktivnosti su pak – uglavnom besplatne – usluge nabave, računovodstva, naplate i plaćanja, kao i putničke agencije 'Peregrinatio Ad Petri Sedem'.

– Velika je pozornost u izvještaju dana socioekonomskim posljedicama pandemije i njezinim negativnim utjecajem na upravljanje. Aktivnosti koje uvodi APSA pokušavaju nadići teške posljedice pandemijske krize – istaknuo je biskup Galantino, dodajući da nastoje na vjerodostojnoj, pouzdanoj i djelotvornoj upravi, i to vođeni procesima racionalizacije, transparentnosti i profesionalnosti, koje Papa također traži.

Stoga su u ožujku prošle godine zbog pandemijske krize smanjili najamnine za 30 do 50 posto, što tehnički nije bio 'plus', ali je imalo pozitivan rezultat jer smo se ponašali kao Crkva u za sve krizno doba.

Godišnji proračun APSA-e također predviđa obnovu oko stotinu stanova i ujedno će Sveta Stolica ubuduće surađivati s agencijama za nekretnine u izdavanju stanova. Dosad su stanari u vatikanskim nekretninama morali na svoj trošak obnavljati stanove, a Vatikan im je nadoknadio samo dio renoviranja. Iznajmljivanje stanova išlo je izravno preko APSA-e.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: