Sveti Otac: ''U Djevici Mariji možemo vidjeti sestru s iznošenim sandalama i s tolikim umorom u venama''

Sveti Otac: ''U Djevici Mariji možemo vidjeti sestru s iznošenim sandalama i s tolikim umorom u venama''

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji prenosimo u cijelosti.

Autor
Laudato/N.M.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
15.08.2024 12:37

 

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas slavimo svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. U Evanđelju današnje liturgije promatramo mladu djevojku iz Nazareta koja, čim je primila Anđelov navještaj, kreće u posjet svojoj rođakinji Elizabeti.

Lijep je ovaj izričaj iz Evanđelja: "Usta … i pohiti u Gorje" (Lk 1,39). To znači da Marija vijest koju je primila od Anđela ne smatra povlasticom, nego, naprotiv, izlazi iz kuće i kreće na put, hitro kao netko tko tu radost želi navijestiti drugima i žurno, želeći se staviti u službu svoje rođakinje. Ovo prvo putovanje usporedba je za cijeli Njezin život, jer od tog trenutka Marija će uvijek biti na putu da slijedi Isusa, kao učenica Kraljevstva. I na kraju Njezino zemaljsko hodočašće završava uzašašćem na nebo gdje zajedno sa svojim Sinom zauvijek uživa radost vječnog života.

Braćo i sestre, ne smijemo zamišljati Mariju "kao nepokretan voštani kip", nego u Njoj možemo vidjeti "sestru... s iznošenim sandalama... i s tolikim umorom u venama" (C. CARRETTO, „Blažen ti koji si povjerovao“, Rim 1983., str. 13), jer je hodila za Gospodinom i ususret braći, završavajući svoj put u nebeskoj slavi. Na taj način, Presveta Djevica je Ona koja nam prethodi na tom putu, podsjećajući sve nas da je i naš život neprekidno putovanje prema konačnom sjedinjenju s Gospodinom.

Zadržimo dobro ovo u svojim srcima: Gospodin nas je stvorio za radost neba, Njegov san je da nas povede sa sobom da živimo zauvijek u vječnom životu. Stoga naš život nije putovanje bez smisla i bez cilja, već je to projekt ljubavi, hodočašće koje nas iz dana u dan vodi do susreta s Njim i do beskrajne radosti koju nam je On pripremio.

Predragi, ova nada mora potaknuti naše životno putovanje, osobito kada je najteže. I dobro je da se na ovaj dan slavlja zapitamo: imam li tu nadu znajući da me prati Gospodin i da me On čeka na kraju mog zemaljskog puta? Jesam li u pokretu u svom životu ili sam se skrasio i živim od dana do dana? Sjetim li se da sam stvoren za nebo, tražeći Gospodina i ljubeći svoju braću, ili samo mislim na sebe i ostajem zatvoren u zemaljskim stvarima?

Zagledajmo se u Mariju i zamolimo ju da nas zagovara kako ne bismo zaboravili da nas čeka slava i vječna nada na koju nas je Gospodin pozvao (usp. Ef 1,18). 

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: