Svjetski susret obitelji – događaj koji ujedinjuje Rim i svijet

Svjetski susret obitelji – događaj koji ujedinjuje Rim i svijet

Raste iščekivanje za X. Svjetski susret obitelji, koji započinje sutra, 22. lipnja uz nazočnost Svetoga Oca, a završava iduće nedjelje. Tema susreta je „Obiteljska ljubav: poziv i put svetosti“, izvijestio je Vatican News.

Autor
Vatican News/Laudato/F.P.
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
22.06.2022 11:25

 

Rim će biti glavno središte X. Svjetskog susreta obitelji, međutim, u događaju bez presedana obilježen multicentričnom i raširenom dimenzijom, svaka će biskupija diljem svijeta od 22. do 26. lipnja moći organizirati lokalni susret za obitelji i zajednice. Na taj će način svaka obitelj svijeta moći sudjelovati na susretu koji se održava šest godina nakon objave apostolske pobudnice Amoris Laetitia i četiri od Gaudete et Exsultate. Istaknuo je to i papa Franjo u videoporuci prošlog srpnja, kada je predstavio izvanredan oblik toga susreta. Bit će to – rekao je tada Papa – prilika za Providnost da stvori svjetski događaj koji će uključiti sve obitelji koje se žele osjećati dijelom crkvene zajednice.

„Pozivam stoga biskupijske zajednice da, tamo gdje je to moguće, planiraju inicijative polazeći od teme susreta i rabeći simbole koje priprema Rimska biskupija. Molim vas da budete živahni, aktivni i kreativni, kako biste se organizirali s obiteljima, u skladu s onim što će se događati u Rimu. Riječ je o dragocjenoj prigodi u kojoj se možemo zanosno posvetiti obiteljskom pastoralu: svi zajedno, bračni parovi, obitelji i pastiri. Dakle, samo hrabro, dragi pastiri i drage obitelji, pomozite jedni drugima u organizaciji susreta u biskupijama i župama na svim kontinentima. Sretan put prema sljedećem Svjetskom susretu obitelji!“, kazao je tom prilikom Sveti Otac.

Program

Papa je 19. lipnja na molitvi Anđeoskog pozdravljenja podsjetio na nadolazeći susret obitelji. Zahvalio je isto tako „biskupima, župnicima i obiteljskome pastoralu koji su pozivali obitelji na trenutke razmatranja i slavlja“. Posebno je zahvalio supružnicima i obiteljima koji će svjedočiti obiteljsku ljubav kao poziv i način svetosti.

Otvaranje susreta 22. lipnja bit će obilježen Festivalom obitelji kojem će nazočiti papa Franjo. Idućeg su dana predviđena četiri panela, među kojima i ona na temu „Supružnici i svećenici zajedno grade Crkvu“ te dvije konferencije, od kojih će jedna biti usmjerena na temu praćenja prvih godina braka. U petak, 24. lipnja, promišlja se o drugim pitanjima, poput „bračnog katekumenata“ i „Poziv i poslanje na egzistencijalnoj periferiji“. U subotu će konferencija biti posvećena obitelji Beltrame Quattrocchi. Paneli će toga dana biti usredotočena na put svetosti, a na kraju dana će misu predvoditi papa Franjo na Trgu svetog Petra. Susret završava u nedjelju 26. lipnja „Mandatom obiteljima“.

Svjetski susreti obitelji: od 1994. do danas

Ujedinjeni narodi su 1994. proglasili „Međunarodnom godinom obitelji“. Na poticaj pape Ivana Pavla II., ujedno se slavi i “Godina obitelji” – prvi svjetski susret održava se u Rimu. Tri godine kasnije, 1997., papa Ivan Pavao II. poziva obitelji iz cijelog svijeta u Rio de Janeiro u Brazilu kako bi razmislili o temi: „Obitelj: dar i predanost, nada čovječanstva”. Treći svjetski susret održava se u Rimu u kontekstu Velikog jubileja 2000. Tri godine kasnije, obitelji su pozvane u Manilu, na Filipinima, kako bi produbili temu: „Kršćanska obitelj: dobra vijest za treće tisućljeće”. Peti svjetski susret održava se u Valenciji u Španjolskoj. Tri godine kasnije u Mexico Cityju događaj je usredotočen na temu: „Obitelj, odgojitelj ljudskih i kršćanskih vrijednosti”. Milano je domaćin sedmog Svjetskog susreta, a 2015. godine obitelji se okupljaju u Philadelphiji kako bi razmislile o temi „Ljubav je naše poslanje, obitelj je potpuno živa“. Deveti svjetski susret održava se u Dublinu, u Irskoj, na temelju postsinodalne apostolske pobudnice Amoris Laetitia. Sada je susret, u svom 10. izdanju, ponovno u Rimu, na temu „Obiteljska ljubav: poziv i put prema svetosti“.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan