U Vatikanu počelo suđenje kardinalu Becciuu zbog ilegalnog poslovanja

U Vatikanu počelo suđenje kardinalu Becciuu zbog ilegalnog poslovanja

Prvo ročište, kojim je predsjedao predsjednik Suda prve instance Vatikanskoga Grada, Giuseppe Pignatone, trajalo je sedam sati.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
28.07.2021 13:29

 

Suđenje kardinalu Giovanniju Angelu Becciuu i devetero suoptuženika, zbog pronevjere sredstava Državnog tajništva Svete Stolice, počelo je u utorak 27. srpnja u Vatikanu, prenosi IKA.

Prvo ročište, kojim je predsjedao predsjednik Suda prve instance Vatikanskoga Grada, Giuseppe Pignatone, trajalo je sedam sati. Pojavila su se samo dvojica od desetero optuženih: kardinal Becciu i mons. Mauro Carlino. Prisustvovalo je i tridesetero odvjetnika, policajaca i novinara.

Broker Gianluigi Torzi opravdano je izostao. Nisu se pojavili bivši predsjednik AIF-a, René Brülhart; broker Enrico Crasso; bivši ravnatelj AIF-a, Tommaso Di Ruzza; menadžerica Cecilia Marogna; broker Raffaele Mincione; odvjetnik Nicola Squillace i bilježnik u Državnom tajništvu, Fabrizio Tirabassi.

Nekadašnjeg zamjenika državnog tajnika Svete Stolice, kardinala Becciua, njegova tajnika, mons. Carlina i ostale optuženike tereti se za ilegalno poslovanje, tj. novčanu pronevjeru, zloutrebu položaja, iznudu, korupciju, prijevaru, pranje novca, krivotvorenje dokumenata, kršenje povjerljivosti, podmićivanje i bespravno stjecanje imovine. Dio optužbi odnosi se i na slučaj kontroverzne kupovine nekretnine u londonskoj Sloane aveniji.

Sudac Pignatone na početku je obavijestio o produljenju roka za podnošenje dokaza i zahtjeve obrane. Zatim su uslijedile intervencije branitelja. Nakon toga sudac je povukao uhidbeni nalog za Raffaelea Mincionea te je uvažio optužni prijedlog za sedmero odsutnih optuženika.

Kardinal Becciu na kraju je ročišta rekao da je uvijek bio poslušan Papi koji ga je poslao na suđenje, dodavši da je miran.

– Imam povjerenja da će sudci moći dobro sagledati činjenice i moja je velika nada sigurnost da će uvidjeti moju nevinost – rekao je.

Također je kazao da je naložio svojim odvjetnicima da podignu tužbu protiv mons. Alberta Perlascua i Franesce Immacolate Chaoqui zbog klevete. Prvo ročište održano je u Vatikanskim muzejima jer Vatikanska sudnica nije dovoljno velika s obzirom na protuepidemijske mjere.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan