Ukrajina i Sveta Stolica: ''Papa štiti život, ne zauzima političke stavove''

Ukrajina i Sveta Stolica: ''Papa štiti život, ne zauzima političke stavove''

Kao odgovor na polemike koje su se posljednjih dana pojavile vezano uz riječi pape Franje, priopćenje Svete Stolice navodi Papine 'brojne' intervencije vezane uz rat, te podsjeća da je on uvijek osuđivao rusku agresiju kao “moralno nepravednu, neprihvatljivu, barbarsku, besmislenu, odvratnu i svetogrdnu”, donosi ''Vatican News''.

Autor
Vatican News/Laudato/F.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
30.08.2022 15:47

 

Papa govori kao pastir koji brani svaki ljudski život, a ne kao političar: to je ispravna leća kroz koju treba promatrati njegove brojne intervencije vezane uz rat u Ukrajini. Navodi se to u priopćenju Svete Stolice, objavljenom tjedan dana nakon obraćanja pape Franje na općoj audijenciji u srijedu 24. kolovoza i njegova spominjanja atentata u Rusiji u kojem je život izgubila kći ruskog političkog analitičara Aleksandra Dugina. Riječi su to koje su izazvale kontroverzne reakcije na političkoj i institucionalnoj razini u Ukrajini.

''U kontekstu rata u Ukrajini'', stoji u priopćenju Svete Stolice, ''Sveti Otac Franjo i njegovi suradnici imali su brojne intervencije u tom pogledu. Najvećim dijelom imaju za cilj pozvati pastire i vjernike na molitvu, a sve ljude dobre volje na solidarnost i nastojanje za obnovu mira''.

''U više navrata, kao i posljednjih dana, u javnosti su se vodile rasprave o političkom značaju koji treba pripisati takvim intervencijama. U tom smislu, ponavlja se da riječi Svetog Oca o tom dramatičnom pitanju treba čitati kao glas podignut u obranu ljudskog života i vrijednosti koje su s njime povezane, a ne kao političke stavove''.

''Što se tiče rata velikih razmjera u Ukrajini, koji je pokrenula Ruska Federacija'', zaključuje priopćenje Svete Stolice, ''intervencije Svetog Oca pape Franje jasne su i nedvosmislene u osudi kao moralno nepravednog, neprihvatljivog, barbarskog, besmislenog, odvratnog i svetogrdnog''.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: