Vatikan potvrdio: u Velikom tjednu vrijede iste upute kao i prošle godine

Vatikan potvrdio: u Velikom tjednu vrijede iste upute kao i prošle godine

Mjere su poduzete s ciljem osiguravanja da se sveta otajstva slave na najučinkovitiji mogući način za kršćanske zajednice, uz poštovanje općeg dobra i javnog zdravlja.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Catholic News Agency
Objavljeno:
 
18.02.2021 09:08

 

U noti koju su 17. veljače potpisali prefekt Kongregacije, kardinal Robert Sarah, i tajnik nadbiskup Arthur Roche, navodi se da su biskupi pozvani donijeti razborite odluke u vezi s liturgijom u skladu s vatikanskim dekretom o liturgijama Velikog tjedna, izdanim u ožujku 2020., koji će ostati na snazi za ovu godinu, prenosi katolički tjednik Nedjelja.

Dekret koji je u ožujku 2020. izdala Kongregacija za bogoštovlje, a koji ostaje na snazi 2021., sadržavao je sljedeće smjernice za liturgije Velikog tjedna na područjima na kojima postoje ograničenja civilnih i crkvenih vlasti za javna okupljanja:

Cvjetnica: spomen Gospodinova ulaska u Jeruzalem, slavi se unutar crkvenog zdanja; u stolnim crkvama neka se primjenjuje drugi oblik predviđen Rimskim misalom, a u župnim crkvama i na drugim mjestima treći oblik.

Misa posvete ulja: razmotrivši konkretne prilike u pojedinim zemljama, biskupske konferencije moći će dati upute o eventualnom prebacivanju na neki drugi nadnevak.

Veliki četvrtak: obred pranja nogu koji je već po sebi neobvezatan: izostavlja se. Na kraju Mise večere Gospodnje izostavlja se također procesija, a Svetotajstvo se pohranjuje u svetohranište. Na taj se dan svim svećenicima iznimno dopušta slaviti Misu na prikladnome mjestu bez sudjelovanja naroda.

Veliki petak: u sveopću molitvu biskupi će se pobrinuti za to da se uvrsti posebna nakana za one koji su u nevolji, bolesne i umrle. Čin klanjanja križu poljupcem pridržan je samo predsjedatelju.

Uskrsno bdjenje: slavi se isključivo u katedralama i župnim crkvama. U Krsnoj se službi zadržava samo obnova krsnih obećanja.

U novoj se noti Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata još kaže da su svjesni da donesene odluke pastiri i vjernici laici nisu uvijek mogli lako prihvatiti. Međutim, ističu da su mjere poduzete s ciljem osiguravanja da se sveta otajstva slave na najučinkovitiji mogući način za kršćanske zajednice, uz poštovanje općeg dobra i javnog zdravlja.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: