Vatikan prilagodio obred pepeljenja za Čistu srijedu

Vatikan prilagodio obred pepeljenja za Čistu srijedu

Kongregacija za bogoštovlje objavila je bilješku u kojoj su pojasnili postupke koje trebaju slijediti svećenici širom svijeta za obred pepeljenja na početku korizme.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
13.01.2021 11:03

 

Zdravstvena situacija uzrokovana koronavirusom i dalje prisiljava na promjene u svakodnevnom životu, što se odražava i na sferu Crkve. Stoga je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila naputke na koji način 'proslaviti' početak korizme.

Naime, na Čistu srijedu uobičajen je obred pepeljenja, koji podsjeća na ljudsku grješnost i prolaznost, a Kongregacija je pojasnila kako će svećenici ove godine pristupati tom obredu.

– Nakon što u tišini blagoslovi pepeo i poškropi ga blagoslovljenom vodom, svećenik se obraća prisutnima recitirajući jednom za sve formulu iz Rimskog misala: 'Obratite se i vjerujte Evanđelju', ili: 'Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti'. Zatim svećenik dezinficira ruke te stavlja zaštitnu masku za nos i usta, a potom posipa pepeo po onima koji mu se približe ili, ako je prikladno, sam prilazi k onima koji stoje na svom mjestu. Svećenik tada uzima pepeo i pusti ga da svakome padne na glavu, ne izgovarajući ništa –navedeno je u bilješci koju je objavio Vatican news.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan