Vatikan reagirao na dozvolu o potpomognutom samoubojstvu: 'Ono nije odgovor na patnju'

Vatikan reagirao na dozvolu o potpomognutom samoubojstvu: 'Ono nije odgovor na patnju'

Radi se o odluci koja će dovesti do prvog takvog samoubojstva u Italiji.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Michele Constantini/Getty Images
Objavljeno:
 
27.11.2021 19:32

 

Papinska akademija za život osvrnula se na odluku talijanskog etičkog povjerenstva ASUR-a, koje je odobrilo medicinski potpomognuto samoubojstvo. Radi se o odluci koja će dovesti do prvog takvog samoubojstva u Italiji, piše Vatican News.

Osoba pod pseudonimom 'Mario' tetraplegičar je koji je posljednjih 11 godina bio paraliziran od ramena naniže uslijed prometne nesreće. Prije više od godinu dana, u kolovozu 2020., podnio je zahtjev za potpomognuto samoubojstvo, što je odobrilo etičko povjerenstvo ASUR-a, regionalno tijelo za javno zdravstvo u središnjoj regiji Marche.

Povjerenstvo, koje je odobrilo zahtjev nakon neuspjele peticije regionalnoj zdravstvenoj upravi i sudske žalbe, kazalo je da je Mario mogao samostalno donositi odluke na slobodan i informiran način.

Komentirajući slučaj, Papinska akademija za život objavila je u utorak bilješku u kojoj je istaknula da vijest o Marijevu potpomognutom samoubojstvu poziva na razmatranje.

– Prije svega, patnja uzrokovana patologijom koja je jednako onesposobljavajuća kao što je kasna tetraplegija, svakako je razumljiva i ne možemo ni na koji način umanjiti ozbiljnost Marijeva stanja. Međutim, ostaje pitanje je li najprikladniji odgovor na takvu situaciju potaknuti osobu na samoubojstvo? Zar načelno legitimiranje potpomognutog samoubojstva ne predstavlja problem u društvu koje nepružanje pomoći smatra teškim prekršajem i koje se protivi smrtnoj kazni u slučajevima najtežih zločina? Što se dogodilo s liječničkom zakletvom da će se brinuti za one koji pate? Može li davanje smrti nekomu drugomu postati normalno? – navedeno je u bilješci Papinske akademije za život.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: