[VIDEO] Papa Franjo: 'Nedostatak ljubavi dublji je razlog naših osobnih, socijalnih, međunarodnih i ekoloških problema'

[VIDEO] Papa Franjo: 'Nedostatak ljubavi dublji je razlog naših osobnih, socijalnih, međunarodnih i ekoloških problema'

Međureligijska molitva za mir u Rimu

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
20.10.2020 19:06

 

Na međureligijskoj mirovnoj molitvi u crkvi Sv. Marije, u rimskoj četvrti Aracoeli, u Rimu, u organizaciji Zajednice sv. Egidija, danas u izravnom prijenosu na portalu Vatican News, papa Franjo pozvao je na jačanje jedinstva i bratstva.

– Nedostatak ljubavi dublji je razlog naših osobnih, socijalnih, međunarodnih i ekoloških problema. Lakše je kritizirati, govoriti protiv drugoga, pronalaziti loše strane kod bližnjega, umjesto kod sebe, i konačno, za sve okriviti slabije i odbačene – upozorio je Papa.

Međureligijski molitveni susret u Rimu prvi je javni skup na kojem Papa sudjeluje izvan Vatikana od početka lockdowna. Kao i on, svi su sudionici nosili maske.

U mirovnoj molitvi sudjelovali su i počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja, carigradski patrijarh Bartolomej I.; predsjednik Vijeća Evangeličke Crkve u Njemačkoj (EKD), Heinrich Bedford-Strohm; francuski nadrabin Haim Korsia, predstavnik sikha, hindusa i budista, dok anglikanski primas, canterburyjski nadbiskup Justin Welby zbog ograničenja kretanja nije mogao doputovati u Rim.

Osvrnuvši se u nagovoru na geslo susreta: 'Nitko se ne spašava sam', biskup Bedford-Strohm istaknuo je da postavljanje pitanja i suosjećanje za tuđu nevolju nije katalizator grižnje savjesti, već otvaranje vrata ispunjenijem životu, put k miru i bratstvu.

Ekumenski patrijarh Bartolomej podsjetio je da je mir Božji dar. Molio je Boga da usliši molitve kršćana za pomirenje, zaustavljanje zla, terorizma i nasilja, te ljudima poda nadu u suočavanju s pandemijom.

Istodobno s kršćanima oko Kapitula molili su pripadnici drugih religija da bi se naposljetku vjerski predstavnici susreli na Kapitolu.

Pročitana je, između ostalih, poruka kairskoga velikoga imama, Ahmada Al-Tayyeba, a izostala je predviđena videoporuka predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja se trenutačno nalazi u karanteni u Bruxellesu.

Minutom šutnje odana je počast žrtvama pandemije i svih ratova. Na kraju susreta predviđeno je potpisivanje zajedničkoga mirovnog apela, koji će predstavnici religija predati okupljenim političarima i diplomatima, među njima nazočnom talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: