Veliki petak: dan sveopće solidarnosti s Crkvom u Jeruzalemu

Veliki petak: dan sveopće solidarnosti s Crkvom u Jeruzalemu

Poruka fra Francesca Pattona, kustoda Svete Zemlje.

Autor
N.M./Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
29.03.2024 09:50

 

Poruku kustoda Svete Zemlje prenosimo u cijelosti.

Predrage prijateljice, predragi prijatelji, Gospodin vam dao mir!

1. Nakon što smo proživjeli više od dvije godine neizvjesnosti zbog Covida i zavaravali se da se normalizacija vratila,  7. listopada nas je iznenadio novi rat u Svetoj Zemlji, koji je, osim što je uzrokovao tisuće smrtnih slučajeva, ponovno je blokirao dolazak hodočasnika, prisilio našu djecu da ne idu u školu kroz dulje vrijeme i ostavio brojne naše kršćane u Svetoj zemlji bez posla, posebno u Betlehemu i Palestini, ali i u starom dijelu grada Jeruzalema i u Izraelu.

2. U ovoj situaciji osjećamo potrebu za blizinom i solidarnošću kršćana iz cijeloga svijeta. Ponajprije molitvom, jer smo uvjereni da jedino djelovanje Božje milosti može promijeniti srca i okrenuti ih prema dijalogu, pomirenju i miru. Zatim solidarnost i bliskost kroz hodočašća. Konačno, bliskost i solidarnost kroz dijeljenje ekonomskih dobara.

3. Kao braća Kustodije Svete Zemlje, naša je zadaća, prema mandatu Svete Stolice, brinuti se za sveta mjesta, živjeti u njima i učiniti ih mjestima molitve, biti otvoreni za mjesne vjernike i hodočasnike, te djelovati na obrazovnom području kao što su škole, na području socijalne djelatnosti kao što su domovi za starije osobe i mlade obitelji, klinike i ambulante, briga o ljudskim resursima kroz otvaranje radnih mjesta.

4. Kolekta Velikog petka služi za pokrivanje dijela ovih troškova, zahvaljujući velikodušnosti vjernika diljem svijeta, zahvaljujući vašoj velikodušnosti.

5. Ovom prigodom mi braća iz Kustodije Svete Zemlje postajemo prosjaci i obraćamo se vama kako bi Veliki petak bio dan sveopće solidarnosti, dan u kojem kršćani iz cijeloga svijeta konkretno vode brigu o jeruzalemskoj majci Crkvi, kojoj je to u ovom trenutku iznimno potrebno.

6. Molimo vas, otvorite svoje srce i pomognite nam prema svojim mogućnostima, kako bismo se i mi mogli nastaviti brinuti o ovoj Svetoj zemlji i njezinoj djeci.

Mir i dobro!

fra Francesco Patton, OFM
kustod Svete Zemlje
 

Kustod

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: