''Vjera mi je pomogla da podignem sina''

''Vjera mi je pomogla da podignem sina''

Samohrana majka svjedoči o snazi vjere koja ju je vodila kroz teške periode života.
 

Autor
Laudato
Fotograf
K.M./privatna arhiva
Objavljeno:
 
03.05.2023 15:00

 

Razgovarali smo s Katarinom, samohranom majkom iz Zagreba. Suprug joj je iznenada preminuo i ostala je sama s 33 godine, kada je njezin sin imao svega dvije godine. 

''Sve se dogodilo iznenada.  Samo su mi javili iz bolnice da je suprug preminuo. Prvo je došao šok, a onda strah. Imala sam tisuću pitanja, kako ću odgajati svoje dijete i što dalje? Uslijedio je izrazito težak period u mome životu. Tada mi je majka bila najveći oslonac i pomagala mi je u svemu. Ali to nije dugo potrajalo jer se moja majka razboljela (dijagnosticiran joj je karcinom) i nakon dvije godine borbe s bolešću naposljetku je preminula. Tada mi se srušio cijeli svijet, nisam znala što dalje i kako dalje. Imala sam osjećaj kao da se gasim, nisam pronalazila radost života i bila sam u zaista groznom stanju. Zbog svih tih šokova nekoliko puta sam završila na hitnoj... Tada su počela moja lutanja i traganje za smislom života.''

Od besmisla života koji je bio ispunjen strahom, Katarina je pokušala pobjeći na razne načine, ali joj je samo vjera pomogla da ponovno ugleda svjetlo i upozna radost života.

''Stvari su se počele mijenjati na bolje kada sam otišla u Tabor i snažno zavapila Bogu. Njemu sam sve predala u ruke. Tada se i u meni sve počelo mijenjati – vjera mi je pomogla da podignem sina. Dobila sam jednu novu snagu i shvatila sam da je moj sin dar od Boga. I tako sam sama odgajala sina. Svi moji bili su u Dalmaciji, tako da sam se u Zagrebu brinula za sina. Posvijestila sam si gorku istinu da mi nitko ne će pomoći ako si ne pomognem sama, ako se sama ne pokrenem. A snagu mi je davalo i zajedništvo u molitvi koje sam dobila ulaskom u zajednicu Srce Isusovo, gdje sam i danas.''

Katarina i danas radosno svjedoči o svom obraćenju. Uvjerena je kako ju je Gospodin Isus Krist spasio i dao joj novi smisao života. Vjera ju je vodila u svakom periodu života. 

''Često sam radila i ujutro, i popodne i navečer, bilo je raznih smjena, ali sve sam nekako uspijevala organizirati. Imam osjećaj da smo mi žene, napose majke, sve multifunkcionalne. Moramo se organizirati jer drugačije ne ide. A sve je puno lakše ako vjeruješ!''

''Danas, četrnaest godina nakon gubitka muža, tek zadnjih godinu dana se polako otvaram za nešto novo (ako Bog da). Možda Gospodin pošalje nekog muškarca u moj život. Moj sin je već odrastao (krenuo je u srednju školu) i ovoga ljeta će prvi put raditi u sezoni. Jako sam ponosna na njega i svaki dan zahvaljujem Gospodinu što mi ga je darovao. Odgojila sam ga u vjeri i zajedno se molimo. Govorim mu kako imamo jednoga Oca ne nebesima koji pazi na nas i vidim da i njemu vjera puno znači u životu.''

Na kraju našeg razgovora, Katarina je uputila poruku podrške svim majkama, posebno samohranim.

''Samohranim majkama bih poručila da nikad nisu same. Žene, majke, niste same – Otac nebeski je uz vas i pazi na vas. Samo molite i vjerujte! Mi majke smo princeze, ali i ratnice. Moramo se uvijek boriti i ne odustati. Ne možemo sve same – ako zapne, tu je Isus'', zaključila je Katarina.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.