Žene poduzetnice: Ivona Plećaš

Žene poduzetnice: Ivona Plećaš

Razgovarali smo s vlasnicom obrta za digitalni marketing, koja nam je posvjedočila kako usklađuje poslovni život, brak i majčinstvo.

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
07.09.2023 17:47

 

Ukratko se predstavite i upoznajte naše čitatelje s poslom kojim se bavite.

Zovem se Ivona Plećaš, supruga sam, majka Noe (4. god.) i Mile (1. god.) i vlasnica obrta za digitalni marketing 4D Digital, specijaliziranog za usluge vođenja društvenih mreža, izrade web stranica, copywritinga i SEO optimizacije. Posebnost 4D Digitala je u tome što okuplja i druge kolege stručnjake iz područja digitalnog marketinga i srodnih zanimanja, kako bi klijenti na jednom mjestu mogli dobiti cjelovito marketinško rješenje za svoje poslovanje. To im omogućuje uspješno plasiranje u online svijetu prema svojoj ciljanoj publici i isticanje među konkurencijom.

Kako balansirate privatni i poslovni život?

Balansiranje privatnog i poslovnog života za mene je trenutačno najizazovniji dio poduzetništva. Biti u kategoriji mikropoduzetnika, koji samostalno vodi cjelovitu brigu oko svog poslovanja, uz obitelj s dvoje male djece, svakako je zahtjevno i na trenutke iscrpljujuće. Bez razmišljanja mogu reći da bez podrške naših roditelja moja poduzetnička karijera ne bi bila ni moguća. Vjerujem kako su prve godine poduzetništva posebno izazovne i da je pravo umijeće prepoznati svoju mjeru i ne ulaziti u frustraciju kad stvari ne idu kako smo zamislili. Trenutačno mi je fokus usmjeren na pronalaženje prave mjere, otpuštanja perfekcionističkih uvjerenja i nerealnih očekivanja. Sada želim biti u redu s tim da ne mogu na svim područjima davati 100 % sebe, naučiti prepoznavati svoje granice i imati više mudrosti u upravljanju vremenom. 

Koliko Vam znači podrška supruga u svemu što radite?

Moj muž oduvijek me je poticao da u slobodi donosim odluke i idem putem kojim želim. Bio je od početka spreman zajedno sa mnom podnijeti rizik koji sa sobom donosi odlazak u poduzetničke vode. Zajedno smo slavili dobivanje prvih velikih klijenata i redovito raspravljamo o budućnosti poslovanja. Ne postoji poslovna odluka koju nisam raspravila s njim i on je uvijek taj kojem prvom idem po savjet. Njegov dar mudrosti i savjeta neizmjerno su mi dragocjeni. S druge strane, on je često i taj, kad me posao i obaveze preuzmu u prevelikoj mjeri, koji me vraća u središte, usmjeravajući me na ono što je istinski bitno. Činjenica da je upućen u moje poslovanje, a opet je izvan njega, daje nam drugačiju perspektivu i pogled, što mi koristi kod strategiranja, odnosa s klijentima, ali i u željama i planovima za budućnost. 

Iskustva na području poduzetništva. Kako je to biti žena poduzetnica? Kako je poslovni svijet u početku gledao na Vašu viziju poslovanja? Možete li navesti i neka pozitivna/negativna iskustva iz poslovnog života?

Biti supruga, majka i poduzetnica za mene, ukratko rečeno, znači živjeti život pun dinamičnosti. To svako iziskuje posebnu snagu i volju. Imala sam veliki blagoslov što sam od početka bila okružena ljudima iz struke koji su bili voljni prenijeti svoje znanje na mene, poticali me i osnaživali. I privatno i poslovno biram ljude s kojima ću provoditi vrijeme i bitno mi je da su to izgrađeni pojedinci od kojih imam i sama priliku rasti i napredovati. Druge osobe iz svoje struke ne gledam kao konkurente, nego kolege s kojima imam prilike surađivati i u čijem zajedništvu mogu izvući maksimum za svoje klijente. 

Također, imam privilegij određivati sama s kojom vrstom klijenata želim surađivati i to smatram najvećim benefitom samostalnog rada. Činjenica da imam klijente od samih svojih početaka, kao i da svi oni dolaze po preporuci, najbolje pokazuje koliko mi je stalo do izgradnje pozitivnih odnosa s njima i koliko ulažem u rad za njih.  Osobno sam se najviše lomila u poduzetništvu nakon rođenja svoje Mile. Posao je tada već bio na ozbiljnim temeljima i bila sam primorana, kako ne bih izgubila klijente, nakon tri tjedna od poroda, sjesti za stol i vratiti se svojim obavezama. Taj dio zovem svojom mračnom stranom poduzetništva, a to je nešto s čime se i veliki broj majki poduzetnica morao žrtvovati, za opstanak svog poslovanja. Međutim, sve to daje čovjeku i jednu snagu, borbenost i odvažnost, što te dodatno izgradi kao osobu. Od završetka fakulteta osjećala sam da želim i da mi je bitno izgraditi se i u poslovnom svijetu i, unatoč teškoćama, sretna sam što imam priliku živjeti život za koji sam molila.

Poruka za sve žene koje su u poslovnom svijetu i za one koje možda razmišljaju otvoriti svoj obrt i otisnuti se u poslovne vode.

S obzirom na to da sam zbog prirode svog posla često online, svjedočim velikom broju poslovnih gurua koji donose magična rješenja za uspjeh preko noći, ostvarenje brze zarade i ekspresnog rasta svog poslovanja. Zato uvijek želim pružiti realnu sliku poduzetništva, posebno iz perspektive poduzetnice koja je supruga i majka. Krenula sam u poduzetničke vode jer sam se umorila od poslova koji me ne ispunjavaju, malih prihoda, demotivirajućih okruženja i vlastitih ograničavajućih mišljenja da nisam dovoljno sposobna, pametna i vrijedna da učinim nešto više od svog života. Iako je odlazak u nepoznate vode, izvan dobro znane strukture šef-zaposlenik za mene bilo zastrašujuće, beskrajno sam blagoslovljena plodovima svog poduzetništva i jako mi je drago da sam odlučila biti dovoljno hrabra preuzeti rizik i otisnuti se u tom smjeru. 

Jer sam i sama bila u dugim previranjima oko svoje karijere, uvijek potičem sve one s kojima razgovaram o toj temi da budu nježni prema sebi i tu odluku donesu u potpunoj slobodi. Smatram da čežnje i želje nisu bez razloga stavljene u naše srce, ali i da trebamo u mudrosti i razboritosti pronaći pravi trenutak za njihovo ostvarenje. Uvijek tu tranziciju i olakšava priprema: razrada poslovnog plana, financijska priprema, sagledavanje trenutačnih životnih okolnosti i mogućnosti, otvorenost i spremnost na izazove, neuspjehe, ali i uspjehe. Biti poduzetnik znači ne raditi samo na razvoju svog poslovanja, nego i na svom osobnom razvoju i često moramo riješiti vlastite kočnice, barijere i ograničavajuća uvjerenja, kako njima ne bismo zakočili svoj rast i rast svog poslovanja. Poduzetništvo je put otkrivanja sebe, svojih sposobnosti i talenata, otkrivanje prostora za rast i napredak. Vjerujem da svatko tko uloži trud i napor na tom putu, na kraju izlazi kao pobjednik.  

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.