Žene poduzetnice: Nada Križić

Žene poduzetnice: Nada Križić

Pokretanje vlastitoga posla usred pandemije koronavirusa.

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
10.01.2023 11:03
Audio zapis članka
Audio file

 

Nada Križić mlada je poduzetnica koja dolazi iz Petrinje. S nama je podijelila svoju priču – kako se usred pandemije koronavirusa odlučila na riskantan potez, koji će se pokazati odličnim, samostalnog upuštanja u poslovne vode i otvaranja frizerskog salona. Nije se dala pokolebati u svojem naumu unatoč sveprisutnom strahu, panici i neizvjesnosti, već je hrabro slijedila svoje snove.

– Oduvijek sam željela biti frizerka i to me je zanimalo još od malih nogu. Znala sam ići s mamom u frizerske salone koje je ona posjećivala i maštala sam o tome kako ću i ja jednom imati svoj vlastiti frizerski salon. Zanimale su me frizure i voljela sam ih raditi sama sebi i prijateljicama. Nakon završetka srednje škole počela sam raditi u struci. Tada sam odrađivala stručno osposobljavanje koje je trajalo dvije godine, u jednom frizerskom salonu u Petrinji. Tu sam stekla puno iskustva, znanja i prve klijente. Zavoljela sam taj posao i htjela sam napredovati, ali sam na žalost vidjela da u gradu u kojemu živim nema baš mnogo mjesta za napredak, od financijske situacije do samog frizerstva kao struke. Zatim sam se odlučila na korak dalje: napustiti grad i otići u Zagreb – govori Nada.

Više od dvije godine radila je kao make-up artist za jednu stranu tvrtku. Za hrvatske prilike imala je jako dobru plaću i odlične uvjete rada. Međutim, nedostajala joj je njezina struka, zanimanje koje je voljela i grad koji je napustila u potrazi za ''boljim životom''.

– Teška sam se srca odvojila od Petrinje. To je grad koji jako volim, u njemu sam odrasla i nisam imala nikakvu namjeru uopće otići iz njega, ali morala sam zbog financijske situacije i vlastitog napredovanja.

Nakon povratka u Petrinju odlučuje se na pokretanje vlastitoga posla uz pomoć poticaja Europskih fondova za samozapošljavanje. Međutim, dok je prikupljala svu moguću dokumentaciju, pojavila se pandemija koronavirusa. No, to nije bio jedini problem.

– Pred samo predavanje potrebnih papira stigla je obavijest HZZO-a da ništa od toga, jer ne znaju kada će se vratiti mjere te da su one otišle na očuvanje radnih mjesta zbog pandemije koronavirusa. Uslijedio je težak i neizvjestan period, jer sam već imala rezerviran poslovni prostor. Dolazili su upiti najmodavca što ćemo i kako ćemo dalje, a nisam bila u financijskoj mogućnosti osobno skupiti toliki novac. Čak sam razmišljala odustati od svega, ali ipak sam rekla da idem dalje bez obzira na sve. Uslijedili su novi izazovi i kašnjenja s dozvolama i poticajima zbog korone, tako da sam na kraju otvorila frizerski salon o vlastitom trošku. Nije bilo lako. Prvih šest mjeseci nakon otvaranja salona muku sam mučila s papirologijom i ostalim financijskim stvarima...

Frizerski salon otvoren je u srpnju 2020., upravo u godini kada je započela pandemija koronavirusa koja je sa sobom nosila puno nepoznanica. Nada navodi sveprisutan strah i neizvjesnost, te su joj se iznova vraćala pitanja o smislu i svrsishodnosti. Dugovanja su se množila sa svih strana, a zaduženja rasla. Nakon prve polovice godine situacija se drastično popravila. Tako je Nada uspjela u drugoj polovici kalendarske godine vratiti sve dugove, povući sredstva iz Europskog fonda i k tome zaposliti dvije nove djelatnice i uvesti dvije nove djelatnosti. 

Uslijedili su, dakle, mjeseci plodonosnog rada i napretka, a onda je šire područje Banovine pogodio strašan potres. Na sreću, stambeni objekt u kojemu se nalazi frizerski salon nije teže oštećen (riječ je o novogradnji), zbog čega je Nada ubrzo nakon potresa ponovno počela raditi. Još jednom je skupila snage i radila dok joj se treslo tlo pod nogama. Nije se dala obeshrabriti i danas radi bolje nego dosad. Ostala je u gradu koji voli, radi posao koji ju ispunjava te svojim primjerom želi potaknuti druge mlade žene na poslovni angažman.

– Ne žalim ni za čim i sve se isplatilo. Možda sam se mogla ranije upustiti u tako nešto i napraviti korak prema tome, ali ne, ne žalim. Sve ide savršeno svojim tijekom. Kao i u svakom drugom poslu, kao poslodavac ili privatnik imate punu odgovornost i rizik, ali spremno ulazite u sve to. Koliko ima lijepih stvari, toliko ima i loših, ali sve se to na kraju isplati. Samo je bitno da volite to što radite i da se dajete potpuno u svoj posao.

– Nisam imala potporu ni od strane prijatelja ni od svojih kolega, pa čak niti od svoje obitelji. Nakon što sam rekla da dajem otkaz na bivšem radnom mjestu i da ću otvoriti vlastiti frizerski salon, a moje je prošlo radno mjesto bilo izuzetno dobro s odličnim uvjetima i visokom plaćom, svi su se bojali i mislili su da previše riskiram. Ne znam što sutra nosi, ali moja je želja da ostanem i radim u Petrinji. Planiram u skorije vrijeme otvoriti još jedan salon jer posao ide jako dobro. Savjetovala bih svima koji se odlučuju ili imaju nedoumice oko otvaranja salona ili pokretanja nekog vlastitog posla da stvarno nemaju straha. Makar ne imali nikoga tko je uz njih kao potpora, neka budu sami sebi potpora i ne odustaju od cilja. Ništa nije lako i ništa ne dolazi preko noći, u to sam se uvjerila i sama. To je velika žrtva za sve, ali stvarno se na kraju sve isplati – ispričala nam je Nada.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike „Različiti. Svoji. Jednaki“ jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.