Majka Božja Fatimska – pozvani smo na molitvu, pokoru i obraćenje

Majka Božja Fatimska – pozvani smo na molitvu, pokoru i obraćenje

Ukazanje Majke Božje samo je naglasilo i aktualiziralo te važne evanđeoske poruke. Poziv da se žrtvom, molitvom i postom možemo suprotstaviti djelovanju zla u svijetu, potaknuo je vjernike na ozbiljnije proživljavanje svoje vjere.

fatima221.jpg
Autor
zupajastrebarsko.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
e-communio.ro
Objavljeno:
 
13.05.2022 08:36
 
Blažena Djevica Marija, Kraljica svibnja i Majka kršćana, ukrašena je krunom sastavljenom od bezbroj dragulja, Njezinih blagdana i svetišta diljem kugle zemaljske. Danas slavimo Majku Božju Fatimsku (portugalski Nossa Senhora de Fátima), toliko dragu velikom papi Ivanu Pavlu II. i prisjećamo se Marijina ukazanja u portugalskom gradu Fatimi godine 1917.

Fatima je postala glasovita u svijetu po neobičnim viđenjima troje djece u razdoblju od 13. svibnja do 13. listopada 1917. Svakog trinaestog dana u mjesecu, Lucija (Lúcia de Jesus dos Santos), Franjo (Francisco Marto) i Hijacinta (Jacinta Marto) doživljavali su ukazanja Gospođe odjevene u bijelo i sjajnije od sunca. Užas i strahote Prvoga svjetskoga rata pojačali su dramatičnost fatimskih poruka, vezanih naročito uz tri tajne. Za kršćane su važne one poruke što su ih prenosila djeca, a možemo ih sažeti u tri riječi: molitva, pokora, obraćenje. Ukazanje Majke Božje samo je naglasilo i aktualiziralo te važne evanđeoske poruke. Poziv da se žrtvom, molitvom i postom možemo suprotstaviti djelovanju zla u svijetu, potaknuo je vjernike na ozbiljnije proživljavanje svoje vjere. Pio XII. u najžešćem je vihoru Drugoga svjetskoga rata, 1942., posvetio svijet Srcu Marijinu na 25. obljetnicu fatimskih ukazanja.

Pavao VI. o 50. obljetnici osobno je hodočastio u Fatimu i tom je prigodom izjavio: ''Velika nam je želja počastiti Presvetu Djevicu, Majku Kristovu, Majku Božju i Majku našu. Naše je pouzdanje u Njezinu dobrotu u Crkvi i našem apostolskom poslanju vrlo veliko, a isto je tolika i naša potreba za Njezinim zagovorom kod Krista, Njezina Sina''. Veliki Ivan Pavao II. hodočastio je u Fatimu 13. svibnja 1982, na prvu obljetnicu preživljena atentata, ponovio posvetu svijeta Majci Božjoj i završio potresnim vapajima: ''Izbavi nas od glada i rata, od nuklearnog rata, od samouništenja, od svih ratova, od grijeha protiv ljudskog života od njegova početka, od mržnje i umanjivanja dostojanstva djece Božje, od nepravda u društvenom, nacionalnom i međunarodnom životu, od olakog gaženja Božjih zapovijedi, od pokušaja da se iz ljudskih srdaca iskorijeni istina o Bogu, od grijeha protiv Duha Svetoga''. Iz Fatime je uputio i poruku: ''Slušajmo Marijin glas, neka ga sluša cijela Crkva, neka ga sluša cijelo čovječanstvo, jer Marija hoće samo vječni spas ljudi i naroda po naumu Providnosti Božje''.
 
Majci Božjoj Fatimskoj posvećne su mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Lukavec kod Velike Gorice, Vukovar – Borovo naselje, Našice – Velimirovac, Lužani kod Oriovca, Orehovica Međimurska, Labin Donji, Jadreški kod Ližnjana, Dubravice kod Skradina, Split – Škrape, Šestanovac, Stablina – Plina kod Ploča, Momići kod Kule Norinske).
 
Sveti Jacinta de Jesus Marto i Francisco de Jesus Marto
 
Papa Franjo na stotu obljetnicu fatimskog ukazanja, 13. svibnja 2017., pred oko pola milijuna hodočasnika, u Fátimi je proglasio svetima dvoje malih pastira, sestru i brata, Jacintu i Francisca. Oni su umrli kao djeca kad su imali 10 i 11 godina, dok je njihova sestrična Lúcia de Jesus dos Santos umrla 2005., u 99. godini. I za nju se vodi postupak beatifikacije. Jacinta de Jesus Marto (11. III. 1910. – 20. II. 1920.) i Francisco de Jesus Marto (11. VI. 1908. – 4. IV. 1919.), iz Aljustrela, seoca nedaleko Fátime (općina Ourém, kotar Santarém, središnji Portugal), zajedno sa sestričnom Lúcijom posvjedočili su da su vidjeli Majku Božju. Za njih je onaj dan, 13. svibnja 1917., bio kao i svaki drugi. Odveli su ovce na pašu na polje zvano Cova da Iria, kao što su činili svakoga dana. Nitko im tada nije vjerovao da im se ukazala Djevica Marija. Jacinta i Francisco prva su djeca proglašena svetcima, a da nisu umrli kao mučenici.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro