Kako bračni sukob pretvoriti u priliku za rast?

Kako bračni sukob pretvoriti u priliku za rast?

Spisateljica o braku i bračnom životu Marie-Noël Florant govori o važnosti bračnih konflikata.

7.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pixabay
Objavljeno:
 
19.05.2020 17:34

Suprug Ed govorio je kako se uvijek svađao sa suprugom. On nije mogao podnijeti kad ona pravi scenu, smatrajući da ga to iscrpljuje i razočarava.

- Kad se ne možemo složiti, radije bih završio raspravu, ali nju to još više razljuti. Bojim se da smo pogriješili što smo se odlučili vjenčati - kaže Ed čije iskustvo braka jest uobičajeno za mnoge parove.

Pomnim promatranjem emocionalnih čimbenika koji dovode do bračnih sukoba, čini se da one proizlaze iz sukoba uvjerenja, osjećaja i namjera. Onaj koji se povuče u raspravi to čini zato što se ne može nastaviti s razgovorom, a ponekad je strah toliko velik da izbjegavaju bilo kakve sukobe. No, je li to uvijek najbolji stav?

Bježeći od otvorenog sukoba ne rješava temeljni sukob i narušava međusobni odnos. Može li zapravo svađa postati prigoda da priznate i pokažete poštovanje međusobnih razlika?

Ne bojte se reći kako se osjećate: ovo omogućava svakom od vas da postoji. Ako se jedan od vas potpuno ogluši na frustracije drugog, riskirate animozitet. No, najprije se zapitajte jeste li sposobni razlikovati svoje osjećaje (strah od povrede osjećaja partnera, vlastite tvrdoglavosti, itd.) i temeljni problem koji je u pitanju?

Prije nego što se posvađate sa svojim supružnikom morate priznati da baš i ne uživate u njima. Da bi to postigli trebat ćete poštivati ​​nekoliko jednostavnih pravila. Najvažnije je govoriti u prvom licu ('osjećam se' ili 'radije bih...') i naučite pažljivo slušati. Bašk kao i Mojsije (Pnz 4,30), morate se usuditi vjerovati da je skladan odnos posljedica učenja kako stvarno slušati jedni druge.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!