Upoznajte Sandru Sabattini, 22-godišnjakinju koja će uskoro biti proglašena blaženom

Upoznajte Sandru Sabattini, 22-godišnjakinju koja će uskoro biti proglašena blaženom

Sabattini je bila puna života te je željela služiti siromašnima kao medicinski misionar.

4.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
10.10.2019 15:53

Alessandra ("Sandra") nije bila zadovoljna življenjem običnim životom. Od ranog djetinjstva željela je živjeti svetost, želju koju su njegovali njeni roditelji Giuseppe i Agnese Sabattini.

U desetoj godini života počela je voditi dnevnik u kojem je jednom prigodom napisala: "Život bez Boga samo je prolazak vremena, vrijeme koje trebate popuniti dok čekate smrt."

Dvije godine kasnije, 1974. gdoine upoznala je Slugu Božjeg Orestea Benzija, utemeljitelja Zajednice pape Ivana XXIII. u Italiji. Tog je ljeta volontirala u domu "Madonna delle Vette" u Canazeiju pomažući mladim osobama s invaliditetom. To je volonterstvo ostavilo dubok trag na njoj te je jednom prigodom rekla majci: "Radili smo dok se ne bismo iscrpili, ali to su ljudi koje nikad neću napustiti."

Kao tinejdžerka često je koristila "džeparac" svojih roditelja kako bi davala siromašnima, ne ostavljajući gotovo ništa za sebe. Sandrino srce bilo je usredotočeno na najugroženije društvo i želio im je pomoći na bilo koji mogući način.

Završila je srednju školu 1980. godine, a zatim pohađala Sveučilište u Bologni gdje je studirala medicinu. Sanjala je da će biti medicinski misionar u Africi, brinući se za potrebe onih koji nisu imali koga da se brine o njima.

Dok je prisustvovala sastanku zajednice pape Ivana XXIII., upoznala je mladića po imenu Guido Rossi. Zaljubili su se dijeleći iste ideale. Zaručili su se te krenuli put prema braku, a spajala ih je ljubav prema Bogu i prema siromašnima.

Sabattini je uvijek našla načina kako svakodnevno moliti, često ustajući rano ujutro kako bi se molila u tišini obližnje crkve. Kleknula bi ili sjedila na podu u činu poniznosti, provodeći intimno vrijeme s Isusom.

U svom dnevniku napisala je: "Dobročinstvo je sinteza razmišljanja i djelovanja. To je točka u kojoj se nebo spaja sa zemljom, gdje se ljudska bića spajaju s Bogom."

Potom je u travnju 1984. bila na putu prema sastanku zajednice pape Ivana XXIII. Nakon što je je izašla iz svog automobila, udario ju je drugi automobil te je od posljedica ozlijeda umrla u bolnici 2. svibnja 1984., u dobi od 22 godine.

Božja ljubav ostavila je duboko naslijeđe mladenačkog srca. Njezin je život nadahnuo mnoge zbog apostolske revnosti i ljubavi prema siromašnima. Dana 2. listopada 2019. papa Franjo odobrio je čudo zagovorom Sandre, utirajući put svojoj budućoj beatifikaciji. Potrebno je još jedno čudo prije nego bude proglašena sveticom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!