Blagost riječi je u snazi Istine

Blagost riječi je u snazi Istine

"Istina se uvijek može naći u jednostavnosti, a ne u mnogostrukosti i zbunjenosti stvari."

fra-jozo-kolumna.jpg
Autor
fra Jozo Grbeš
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
16.08.2019 08:14

Jedan dobar fratar davno, još 80tih zapisa kako "Život počinje kada sunce poljubi zemlju." Toplina sunca čini život mogućim. Život je tako satkan da postoje stvarnosti koje čine mogućim sve ostale stvarnosti. S čovjekom je isto tako.  On ide naprijed samo ako hodi u istini. Krist je sebe identificirao s Istinom. Istina je vrlo zahtjevna stvarnost, ali kao i sve veličanstvene stvarnosti vrlo je jednostavna. Ili kako to mudro reče Isaac Newton: "Istina se uvijek može naći u jednostavnosti, a ne u mnogostrukosti i zbunjenosti stvari."

Zbunjenost stvari je  igra malih duša i još manjih interesa. Poći na put Istine znači poći na put mučnog susreta sa svijetom. Ali isto tako znači ne tražiti poželjno, ne udovoljavati emocijama i ne zadovoljavati oči onih koji imaju moć. Tražiti ono što je istinito ne znači tražiti ono što je poželjno. Želja je stvarnost lakšega i zadovoljavanje strasti koje po svojoj naravi imaju kratki put.

Kultura u kojoj živimo postala je 'demokratski' vrlo totalitarna. Politička korektnost zapreka je kreativnosti različitoga, snazi Duha koji traži prostore slobode. U djelu "Revolucija i istina" veliki Solženjicin tvrdi kako se totalitarno pobjeđuje traženjem istine: "Ako nismo spremni preuzeti rizik i reći ono što mislimo, onda barem ne govorimo ono što ne mislimo... Kada okreneš leđa laži, ona ubrzo prestane postojati."

Kršćani, koje sve češće ubijaju i stalno im priječe širiti Riječ, svoj mir mogu uvijek naći u traženju Istine koja ih nagrađuje stanjem duše u kojoj traje mir. Stoga ne smiju odustati! Ne smiju se prestati boriti, jer blagost riječi je u snazi Istine.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Kolumne