Božić u trenutku

Božić u trenutku

Božić je događaj u kojem je povijest satkana u jednom trenutku. Sve se dogodilo u trenutku. U jednom trenutku, izvanrednom, posebnom trenutku Riječ je tijelom postala, čovjekom. 

bible-1805790_1280.jpg
Autor
fra. Jozo Grbeš
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
28.12.2023 16:30

 

Blaženo vrijeme je vrijeme nježnosti i snage. Vrijeme nježnosti Božje koja nam veli da je ljubav najveća snaga u svemiru i u čovjeku. Vrijeme snage jer oni koji hode s Gospodinom imaju neuništivu snagu u sebi. Snaga je uvijek odraz Duha, a ne tijela.

Božić je događaj u kojem je povijest satkana u jednom trenutku. Sve se dogodilo u trenutku. U jednom trenutku, izvanrednom, posebnom trenutku Riječ je tijelom postala, čovjekom. Trenutak je to u kojem je svijet doživio transformaciju. Postavši čovjekom, Bog je učinio mogućim da čovjek vidi Boga.

Trenutak je odraz vječnosti. U trenutku je Bog stvorio svemir. U trenutku se dogodilo začeće, rođenje, u trenutku se dogodilo uskrsnuće. Kao djeca Božja svi ćemo se izmijeniti u jednom trenutku, u tren oka. U trenutku se sve događa. Naš život je satkan od milijuna trenutaka.

Svemogući je u jednom trenutku učinio sebe slomljivim, krhkim. On, Duh i snaga, odjednom se izložio slomljivosti tijela. On koji je veći od misli i širi od svemira postao je malo, krhko dijete. On koji drži svijet i svemir snagom svoje riječi izabrao je biti ovisan o ljudskoj ljubavi, nježnosti žene, osmijehu majke, mlade žene bez iskustva i godina. Bog je nepredvidljiv u svojoj ljubavi. Poziva nas da zagrlimo taj dar ljubavi koji čini naše putovanjem vrijednim svake žrtve.

Dok su stvorenja ove Zemlje hodala nesvjesna svojih trenutaka, Bog je stigao. Bog uvijek stiže u trenutku, u tišini, u jednostavnosti jednostavnoga. I poručuje nam da je svaki trenutak važan. Svakom trenutku moramo posvetiti pozornost. Hodati svjesno ovom zemljom znači biti prisutan u svakom trenutku, svakom susretu, svakoj riječi, svakoj odluci i svakom činu.

Susreti su oni koji mijenjaju ljudsku dušu. Susreti su oni koji nas čine bogatima. Svaki je korak hod k nekomu. Svaki hod prema nekome jest izlaženje iz sebe.  Izlazak iz sebe je početak sreće. Zaista iz susreta dolazi sreća.

Božić nam poručuje da je život put. Pozvani smo izići iz sebe, poći u susret drugima. U tim susretima rađa se i najvažniji susret: susret s Božanskim. Nježnost i snaga ovog događaja koji je obilježio vječnost i ljudskost daje nam hrabrost biti kršćani u antikršćanskon svijetu, biti vjesnici ljubavi u svijetu mržnje, biti mirotovorci u svijetu sukoba, biti svoji u svijetu tuđine. Zato je lijepo biti kršćanin, ostati kršćanin, slaviti i zahvaljivati Bogu za dar koji je veći od naše riječi.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Kolumne

Još iz rubrike: