Tradicija je zajednici ono što je sjećanje pojedincu

Tradicija je zajednici ono što je sjećanje pojedincu

U slobodi kao da se može sve dogoditi osim sjećanja.

book-760021_1280.jpg
Autor
Fra Jozo Grbeš, ofm
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
30.09.2017 15:16

Grčki izraz, "vječna budnost je cijena slobode" sažeo je jako dobro odnos slobode i odgovornosti. Sloboda našega vremena kao da je postala mjesto zaborava. U slobodi kao da se može sve dogoditi osim sjećanja.  A sjećanje je čovjeku orijentacija. Sjećanje je i čin duhovne odgovornosti osobe. Duhovnost je stoga velika snaga svake egzistencije ako čovjek prihvati princip vlastitog duhovnog postojanja.

Duhovnost je mjesto mudrosti i življeno duhovno iskustvo naroda. To je ogroman potencijal snage. Iskustvo jednog naroda! I najbolji umovi i najkritičniji umovi to znaju, jer tradicija je zajednici ono što je sjećanje pojedincu (John O’Donohue). A ako izgubimo sjećanje, probudimo se ujutro, ne znajući gdje smo, tko smo ili na kojim temeljima stojimo. A stojimo uvijek na nečijim temeljima, na ramenima mnogih koji putovaše prije nas. I stoga ako izgubimo tradiciju nalazimo se u zbunjenom kaosu vlastite egzistencije.

Iako kršćanska tradicija ima i svojih tamnih, mučnih strana kao i sve što je ljudskih ruku djelo, težište je na velikim nakupinama  velike svjetlosti i ogromnog osvježenja i ozdravljenja. Duljina tradicije znači i dubina bogatstva, velikih izvora iz kojih svatko može crpsti. I mislim da je to kritično pitanje u svima nama, jer tko želi imati zrelu, odraslu, otvorenu, dobru, kritičku vjeru, on mora provesti najsnažniji i najteži razgovor sa svojom tradicijom. Jer zaista čovjek mora biti duboko ukorijenjen u tradiciji kako bi bio čvrst u  integritetu. Samoća, izdvojenost ili prekriživanje tradicije vlastitog naroda plaća veliku cijenu slobode.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!