Održana devetnica Gospi Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Posebnost ovoga događaja je to što se prvi puta kip Gospe Brze Pomoći nosio ne samo okolišem njezinoga svetišta nego i ulicama Slavonskog Broda.

thumbnail_g2.jpg
Autor
B. Lukačević/Laudato/D.T.
Fotograf
B. Lukačević/Laudato
Objavljeno:
 
30.09.2019 16:14
Na početku nove školske i pastoralne godine, kao duhovnu pripravu za Nadbiskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu i Ivanec, te početak jesenskoga molitvenoga bdjenja ''40 dana za život'', vjernici župe Gospe Brze Pomoći i drugih župa Slavonskog Broda sudjelovali su od 19. do 29. rujna na devetnici Gospi Brze Pomoći u njezinom svetištu. 
 
Tijekom devetnice, vjernici su Gospi povjeravali nakane bračnoga i obiteljskoga zajedništva, nadasve djecu i mlade na novim počecima, zatim potrebe našega naroda i domovine u sadašnjem trenutku, moleći napose za veću otvorenost životu i poštivanje svakoga začetoga djeteta pred jesensku kampanju ''40 dana za život''. Devetnica je sadržavala čitanje odlomaka Evanđelja, prigodnoga razmišljanja, različite pobožnosti Gospi, te zajednički zadatak za sve u pojedinom danu.  Završena je, kao kruna Nadbiskupijskoga hodočašća u kojem je sudjelovao i veliki broj brodskih vjernika, te u prvim danima bdjenja kod brodske bolnice, večernjom nedjeljnom Misom, koju je uz župnog vikara Ninu Pericu predvodio domaći župnik i dekan Ivan Lenić. 
 
Aktualizirajući Evanđelje te nedjelje župnik Lenić je pojašnjavao višestruko shvaćanje pojma, odnosno stava bezbrižnosti, stavljajući naglasak na onu očitovanu, prema prvom čitanju i Evanđelju, kod ljudi koji svoju sigurnost stavljaju u bogatstvo i užitak. Sukladno tome naglasak je stavio na rasprostranjemu pojavu ravnodušnosti, koja je uvijek pomanjkanje ljubavi, štoviše, njezina suprotnost, pa i tragedija. Ustvrdivši kako čovjek polagano i neprimjetno postane ravnodušnim, ne samo u Isusovo i Amosovo, nego i današnje vrijeme. Župnik Lenić pojasnio je pojam ravnodušnosti riječima kako je to ''tragedija ljubavi'' odnosno ''Suprotnost ljubavi''. 
 
- Uvijek je, pa i u govoru o ravnodušnosti riječ o ljubavi, posjedovanju ili manjku ljubavi. Kada u nama ugasne ljubav, umiremo, kada u nama nema ljubavi, nema života, nestaje u nama duše. Ostajemo tek materija priljubljena uz materijalno, potiskujući duh i duhovno, ostajemo bez smisla i radosti. Zato netko reče: ''Ravnodušnost je paraliza duše, prijevremena smrt'' – rekao je vlč. Lenić.
 
Upozorivši  da smo ponekad ovladani ravnodušnosti za Boga i ljude, za vrijednosti i pravila života posebice kada čovjek klanjanje koje duguje Bogu daje bogatstvu, novcu, imetku, standardu, užitku…
 
- Danas se ravnodušnost u nas, našim obiteljima i društvu pokazuje i u ravnodušnosti glede dara samoga ljudskoga života, kako onoga začetoga u majčinu krilu, tako onoga izloženoga patnjama različitih vrsta, do onoga koji se gasi. Kako nas ravnodušnost smuti da je uvijek riječ o čovjeku, o osobi s dostojanstvom bila ona tek začeta ili u svoj snazi ili umiranju. Da, riječ je o čovjeku kojega smo pozvani ljubiti u svakom razdoblju. Ne tek sažalijevati, nego ljubiti, kao što nas Krist uvijek ljubi! A mi si u svojoj ravnodušnost štošta dopustimo; kako olako prekidati i onemogućavati ljudski život – rekao je župnik. 
 
Na kraju je zaključio kako ponekad potaknuti Božjom riječju razmišljajmo, gdje smo mi i koja je naša uloga u svijetu. 
 
- Koliko je nama ovladala ravnodušnost; koliko smo zapostavili jedni druge i prestali biti bližnjima; koliko smo zatvorili vrata svojih srdaca i domova jedni od drugih; koliko je ravnodušnost učinila u nama da smo postali bezosjećajni na nečiju tugu, bijedu, nevolju. Je li u nama ugasla ljubav, život? O kako bi bilo poželjno ne biti ravnodušnima na bilo što što je u sebi istinski dobro, barem to ne osporavati, ako ne mogu podržavati – naglasio je.
 
Pozvao je sve na otvaranje Kristovoj ljubavi, koja ozdravlja od svake ravnodušnosti, tako i one prema bližnjima, pa i one za sve plemenite inicijative od kojih je i vrijedna inicijativa ''40 dana za život'', čiji su sudionici također sudjelovali na Misi.
 
Proslava nebeske Majke s povjerom na navedene nakane, napose za dobro svakoga života, nastavljane je procesijom sa svijećama i kipom Gospe Brze Pomoći od župnoga sjedišta do franjevačke crkve Presvetog Trojstva. Vjernici su sudjelovao kako na Misi tako i na procesiji hodajući korak po korak za jedan život, ulicama župe pjevajući Gospine pjesme i moleći litanije.     
 
Taj svečani događaj, prvi puta organiziran u gradu, završen je povjerom Mariji, Majci života u franjevačkoj crkvi. Potom su se uz pjesmu vjernici ponovno u procesiji vratili do župne crkve Gospe Brze Pomoći.
 
Posebnost ovoga događaja je i u činjenici, da je po prvi puta kip Gospe Brze Pomoći nošen ne samo okolišem njezinoga svetišta nego i ulicama Slavonskog Broda. Tijelovske procesije su redovita stvarnost gradskoga središta, a sada je Gospa Brze Pomoći procesijom čašćena i moljena napose za obnovu Slavonije po prihvaćanju svakoga novoga života.          
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije