Dan Caritasa: Bog daje prema našim potrebama, a ne zaslugama

Predsjednik biskupijskog Caritasa potaknuo sve da se potrude u narednoj pastoralnoj godini vidjeti oko sebe potrebne, odvajati još više za njih kako bi se Kraljevstvo Božje počelo stvarati u našem Gradu.

58aef680a70db136aef872511fde12ae_XL.jpg
Autor
IKA/Laudato/D.T.
Objavljeno:
 
25.09.2017 12:30

Dan Caritasa Dubrovačke biskupije proslavljen je u nedjelju, 24. rujna misnim slavljem u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike, koje je predvodio generalni vikar don Hrvoje Katušić, koji je po službi i predsjednik biskupijskog Caritasa. Na misi su sudjelovali ravnateljica Caritasa Sanja Šanje, zamjenica ravnateljice Marija Đurović, djelatnik Pero Srijemse, članovi Vijeća Caritasa, vrijedni karitasovi volonteri bez kojih biskupijski Caritas ne bi mogao tako dobro djelovati, suradnici i donatori Caritasa, kao i korisnici zbog kojih Caritas i postoji. Kao i svake godine ovom slavlju pridružile se i redovnice, te volonteri župnih Caritasa.

Biti vjernik, biti kršćanin sa sobom nosi, osim formalnih koraka, vrlo važan poziv, a to je stvaranje Kraljevstva Božjeg. Kraljevstvo Božje nije tek ono što će biti nakon smrti nego je ono jedno moguće alternativno društvo danas, o čemu Isus u prispodobama govori - kazao je uvodno propovjednik.

Tumačeći evanđeosku prispodobu o radnicima u vinogradu koje gospodar poziva u razno vrijeme dana i na kraju im daje istu plaću, što površno gledano nije pravedno, vikar Katušić je objasnio kako je radni dan u ono vrijeme bio do šest sati, a plaća-dnevnica se isplaćivala na kraju svakog dana kako bi oni koji su je dobili mogli taj dan nahraniti svoje obitelji. 

- Biti besposlen značilo je da osoba i njezina obitelj taj dan neće imati što jesti. Gledajući iz te perspektive evanđeosku prispodobu može se zaključiti kako je gospodar, tražeći besposlene ljude u razno doba dana i pozivajući ih da rade u njegovom vinogradu te isplaćujući im jedan denar na kraju dana, zapravo svima dao onoliko koliko im treba da mogu taj dan prehraniti svoju obitelj. U Kraljevstvu nebeskom ne vodi se računa o zaslugama nego o potrebama ljudi. Kada nam Bog prilazi on vodi računa o našim potrebama, a ne o onom što smo zaslužili jer ne možemo niti zaslužiti ono što nam Bog daje - istaknuo je.

Osvrćući se na Dan biskupijskog Caritasa kazao je kako je Caritas pravna organizacija ali se vodi logikom Božje ljubavi. 

- I svaki kršćanin je pozvan u sebi razvijati logiku Caritasa, a ona otvara oči za prepoznavanje potreba drugih ljudi. Nije tu važno promatrati zašto i kako je netko došao do toga da pokuca na vrata Caritasa nego je važno dati svima da ne budu gladni. Ta glad se odnosi ne samo na hranu nego i na pažnju, na ljubav. Caritas u biti znači izlaženje iz sebe, traženje onih koji su u potrebi i darivanje njima onoga što im treba - kazao je Katušić.

Na kraju je predsjednik biskupijskog Caritasa potaknuo sve da se potrude u narednoj pastoralnoj godini vidjeti oko sebe potrebne, odvajati još više za njih kako bi se Kraljevstvo Božje počelo stvarati u našem Gradu.

 Katedralni župnik don Stanko Lasić čestitao je zaposlenicima, volonterima, korisnicima, donatorima i prijateljima Caritasa njihov dan te obećao djelatnicima Caritasa darovati moći njihove zaštitnice bl. Marije Petković. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih pod vodstvom Željane Lučić, a nakon mise nastavljeno je druženje ispred katedrale i u župnom uredu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!