Mladi iz mjuzikla o sv. Maksimilijanu Kolbeu u posjetu Poljskoj

Ansambl duhovnog mjuzikla "Život za život" iz Zagreba, koji se počeo izvoditi u ožujku ove godine, nalazi se na duhovno-studijskom putovanju u Poljsku. Njihov je cilj obići mjesta koja su povezana sa životom sv. Maksimilijana Kolbea, poljskog franjevca i svećenika, utemeljitelja "Vojske Bezgrešne" koji je 14. kolovoza 1941. godine mučenički ubijen u koncentracijskom logoru Auschwitz.

mjuzikl.jpg
Autor
Laudato/Tanja Popec
Fotograf
http://www.book.figulus.hr
Objavljeno:
 
19.08.2013 09:23

Proteklog vikenda boravili su u Niepokalanowu, gradu Bezgrešne što ga je 1927. godine u središnjoj Poljskoj počeo graditi Kolbe sa svojom subraćom. Uoči dolaska u ovo duhovno središte, pohodili su Kolbeovu rodnu kuću u Zdunskoj Woli koja danas, u muzejskom obliku, čuva uspomene na njegovo rođenje 1894. godine, djetinjstvo i obitelj, te Pabianice, gradić u kojem je Kolbe 1907. doživio Gospino viđenje dviju kruna – bijele i crvene, simbole čistoće i mučeništva. Ovo hodočašće četrdesetak članova zbora sastavljenog od mladih iz više zagrebačkih župa koriste i za promociju pjesama iz mjuzikla koje pjevaju u poljskim crkvama.

"Mladi pokazuju i zanimanje, ali i strahopoštovanje prema sv. Maksimilijanu Kolbeu kojeg su upoznavali i kroz knjigu i kroz pjesme. A sada su mu još bliži u njegovoj rodnoj zemlji, Poljskoj, u kojoj je stvarao i stvarno dao život za Život", kaže producent mjuzikla fra Ivan Bradarić i naglašava koliko je važno duhovno ulagati u mlade.

"Cijeli projekt nije upitan, jer je okupio mlade koji žele kroz primjere svetaca upoznavati ono što nam Crkva nudi. Osjeća se njihova duhovna glad i radoznalost da steknu nešto novo i nešto više. Iako će mnogi reći da je teško s mladima, iskustvo nam govori da kada im se ponudi nešto kvalitetno, projekt u kojem potpuno zauzeto i oni mogu sudjelovati, onda odaziv nije upitan. Odaziv sudionika i zainteresiranih za mjuzikl zaista nas je ugodno iznenadio", napomenuo je fra Ivan.

Osim mladića i djevojaka, u mjuzikl "Život za život" uključena je i obitelj Bardun – Sanja i Branko, sa svoje dvije kćeri. Sanja kaže da je ovakvo pjevanje duhovne glazbe za sve njih svojevrsno poslanje.

"Pjevanje i glazba – to je naš život. A baviti se duhovnom glazbom, to je nešto što nas pokreće. Naše su kćeri stasale da mogu s nama pjevati i svirati, pa nas raduje što kao obitelj kvalitetno provodimo vrijeme zajedno stvarajući nešto vrijedno. Mjuzikl nas je obogatio tako što smo i mi učili o Maksimilijanu Kolbeu."

Ovo hodočašće Sanja smatra predivnom krunom projekta "Život za život", a kada spontano pjevaju u crkvama u Poljskoj, i sami ponovno prolaze snagu Kolbeovog mučeništva i svjedočanstva.

"Tekstovi imaju dubinu i život sveca. Pjesme se moraju pjevati srcem, jer drugi način ne bi mogao prenijeti Kolbeovu poruku", zaključuje Sanja.

Niepokalanow je poput gradića, smješten sat vremena od Varšave. Radi se o samostanskom kompleksu koji je nazvan Gradom Bezgrešne i koji je u Maksimilijanovo vrijeme imao i do 800 redovnika. Danas ih je ovdje 140. Maksimilijan je u Niepokalanovu pokrenuo tiskaru, 1938. godine osnovao i radio postaju koja i danas djeluje. Osim časopisa "Vitez Bezgrešne" jedno vrijeme tiskao je i katolički dnevnik, a zadivljuje kako se u vrijeme uoči Drugoga svjetskog rata radilo o milijunskoj nakladi. Maksimilijanu je na srcu bio apostolat putem medija. Uz samostanski kompleks u kojem se čuva radna i spavaća soba sv. Maksimilijana, braća franjevci su podigli monumentalnu baziliku u čast Bezgrešne.

Zbor mjuzikla "Život za život", nakon što su posjetili i Varšavu, pohodit će i mjesta vezana uz Ivana Pavla II. - Czestohowu, Krakow i Wadowice, te na kraju i koncentracijski logor Auschwitz u kojem je mučeničkom smrću umro sv. Maksimilijan Kolbe.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!