Obilježavanje deset godina Marijinih obroka Hrvatska

Poseban gost bio je osnivač Marijinih obroka, Magnus MacFarlane-Barrow.

obroci2.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
01.12.2019 16:38

Deseta obljetnica osnutka Marijinih obroka Hrvatska obilježena je 30. studenog u dvorani Aula Magna na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Poseban gost bio je osnivač Marijinih obroka, Magnus MacFarlane-Barrow.
 
MacFarlane-Barrow je u svome obraćanju volonterima i uzvanicima istaknuo kako ne shvaćaju olako činjenicu da je upravo Blažena Djevica Marija zaštitnica organizacije.

- Uvijek tvrdimo da su Marijini obroci plod molitve - naglasio je te je zahvalio na svim djelima ljubavi koji su omogućili da se brojna djeca nahrane, ali i da se kvalitetno školuju.
 
Upravo će ta djeca, istaknuo je MacFarlane-Barrow, biti ta koja će nositi promijene u svojim sredinama.
 
Predsjednica Marijinih obroka Hrvatska, Zrinka Prica, istaknula je kako danas u Hrvatskoj aktivno sudjeluje 15 gradova u akcijama Marijinih obroka. U proteklih se deset godina, zahvaljujući podupirateljima iz Hrvatske, otvorilo 15 kuhinja gdje se dnevno hrani preko 11 800 djece.
 
Na programu su nastupali Marija Husar Rimac, Klapa Fjabula, Antonella Malis te đaci iz Osnovne škole Antun Branko Šimić a susret je vodila Jelena Pajić.
 
Globalni pokret Marijini obroci službeno je započeo s djelovanjem 2002., no MacFarlane-Barrow se prisjeća i samih početaka svog volonterskog rada kada je potaknuo prikupljanje sredstava u Škotskoj za ratom-pogođenu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.
 
- Priča o Hrvatskoj je započela u Međugorju kada sam imao samo 15 godina. Nekoliko godina poslije na ovim je područjima počeo rat i željeli smo na neki način pomoći. Započeli smo prikupljati donacije u Škotskoj i slali smo ih u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Tako smo stekli brojne prijatelje u Hrvatskoj. Godinama poslije naša je organizacija rasla i počeli smo pomagati djeci u dalekim zemljama Afrike, a naši prijatelji u Hrvatskoj odlučili su nas poduprijeti i formirati Marijine obroke Hrvatska - rekao je MacFarlane-Barrow.
 
Marijini obroci hrane oko 1,5 milijuna djece svakoga dana u 18 različitih zemalja, a u deset godina je hrvatska podružnica omogućio topli obrok za više od 30 000 djece. Prosječan je trošak za jedno dijete kroz cijelu školsku godinu 120 kn.
 
- Naša je vizija da svako dijete u svijetu bude u mogućnosti pojesti barem jedan topli obrok dnevno u školi. Oko 66 milijuna djece ne odlaze u školu zbog gladi. Tek smo počeli, no cilj nam je fokusirati se na jedno dijete, na jednu školu - istaknuo je MacFarlane-Barrow.
 
Marijini obroci Hrvatska planira nastaviti s omogućavanjem dnevnog toplog obroka za djecu u zemljama poput Malavija, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije.
 
- Idući korak bi nam bio zajednički prostor za rad volontera i same udruge - nadodala je predsjednica udruge Prica, osvrnuvši se i na logističke mogućnosti organizacije.
 

Fotogalerija
obroci1

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno