Poruka nadbiskupa Hranića u povodu nove školske i katehetske godine

„Dragi učenici i mladi! Vi kršćanskoj vjeri dajete novo lice. O njoj često govorite na drukčiji način od uobičajenoga. Stoga nam govorite o Bogu, svjedočite ga, ispripovjedite nam kako ste ga dotakli“, istaknuo je u predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju mons. Đuro Hranić u poruci na početku školske i katehetske godine 2013./2014.

u-skolu.jpg
Autor
Laudato/Đakovačko-osječka nadbiskupija
Fotograf
www.ahamodernliving.com
Objavljeno:
 
30.08.2013 08:47

Pozvao ih je da na taj način odraslima pomognu da bolje razumiju njihov svijet. „Svijet u kojemu Bog nije stranac, svijet koji pripada Isusu, svijet u kojemu žive oni koji se zovu njegovim imenom i to žele i ostati; svijet koji je, premda iz godine u godinu stariji, po vama iz godine u godinu sve mlađi!“

Nadbiskup Hranić ukazuje da se o kršćanskoj vjeri i Katoličkoj Crkvi danas mnogo i različito govori, no da je taj govor sveden na njezinu pojavnost, odnosno na očitovanje vjere u životu pojedinaca i društva, na govor o Crkvi i o njezinu djelovanju, dok sama vjera ne uspijeva sići u riječ svakodnevnog života, izreći svoj nutarnji sadržaj i artikulirati samu sebe.

„Drugim riječima, čini se da svi zajedno zaboravljamo govoriti o Bogu, a ono o čemu se govori i čega su usta mnogih puna ne hrani srce suvremenog čovjeka, temelj svakog pa i našeg društva. Kao da zaboravljamo pustiti Boga da on progovori“, ističe je mons. Hranić te dodaje kako se čini da se kršćanstvo i Crkva nalaze na granici dva svijeta: ili se samo u njima vidi spasenje i nada, ili ih se prokazuje kao nemoćne sukrivce za teško stanje čovjeka i društva.

„Mnogo je toga što suvremenog čovjeka tjera na rub njegove egzistencije i njegova identiteta. Mnogo je toga što se kao prosvijetljeno predstavlja, veličajući čovjeka i njegovu osobu, a zaslijepljen tom veličinom, čovjek poseže za određivanjem granica Božjem djelovanju u svome životu“, primjećuje mons. Hranić ukazujući da to pokazuju i mnogi zakoni u našoj zemlji.

„U takvoj stvarnosti valja si posvijestiti da Bog koji je među nama i kojega možemo dotaknuti poziva sve nas kršćane, a na poseban način nas koje je najprije pozvao u živo zajedništvo sa sobom, da još više vjerujemo, da vjerujemo i u ime onih koji u Boga sumnjaju“, istaknuo je mons. Hranić.

„Svima vama, draga braćo i sestre, na početku nove školske i pastoralno-katehetske godine želim da svjetlo vjere postaje sve jače i sjajnije, da trajno osvjetljava živote vas i vaših bližnjih, kako biste, zajedno s cijelom Crkvom, ispovjedili: 'Ta ti si među nama, Gospodine, mi se tvojim zovemo imenom'“, zaključuje u poruci mons. Hranić.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!