[FOTO] 23. izložba Božićnjaka u Subotici

Tradicionalna izložba Božićnjaka održava se od 1997. godine uoči Božića, najradosnijeg kršćanskog blagdana.

bozicnjaci-1.jpg
Autor
K.D.I.A./Laudato/K.P.
Fotograf
K.D.I.A.
Objavljeno:
 
08.12.2019 09:42

Etnološki odjel "Blaško Rajić" pri  Katoličkom društvu "Ivan Antunović" priredio je XXIII. izložbu Božićnjaka. Otvorenje izložbe upriličeno je 7. prosinca u predvorju Gradske kuće u Subotici.

Nazočne je u ime organizatora pozdravio Svetislav Milanković, pročelnik Odjela za znanost, književnost i umjetnost "Josip Andrić" pri Katoličkom društvu "Ivan Antunović". Izrazio je zahvalnost svima onima koji sudjeluju u organiziranju izložbe božićnjaka, kao i udrugama s kojima Katoličko društvo "Ivan Antunović" surađuje na izložbi božićnjaka.

Izložbu je otvorila s. Silvana Milan, iz Družbe kćeri milosrđa, koja slavi 100 godina  postojanja. Ona je u svome obraćanju naglasila kako je utemeljiteljica Družbe kćeri milosrđa bl. Marija Petković posebno častila Malog Isusa i tu ljubav je usadila i svojim kćerima.

- Mali Isus, Bog – Božić postao je čovjekom, nama u svemu jednak osim u grijehu. Tu Isusovu ljubav večeras gledamo i u ovim prekrasnim božićnjacima koji tako vjerno dočaravaju Njegovo rođenje, i to rođenje u obitelji Marije i Josipa iz Nazareta. U svakom Božićnjaku, a osobito u figurama na njima, prepoznaje se vaša ljubav prema svetoj obitelji, prema Isusu, Mariji i Josipu. Na svakom izloženom Božićnjaku prepoznaje se božićna radost vaše obitelji. U ovdje izloženim božićnjacima prepoznajem i ljubav bunjevačkih Hrvata prema malom Isusu u kojem gledamo spasitelja svijeta i otkupitelja čovjeka, ali i ljubav prema našim divnim božićnim običajima.  Božićnjaci su kruh, poseban kruh - kolač, koji nam je posebno drag i sladak za Božić. Neka nas on podsjeti na Isusa, Kruh života, koji se daje za život svijeta i koji na poziva  da ga prepoznamo u svim našim svagdašnjim  prilikama, susretima, radostima i tugama  a najbliži nam je na svakoj  svetoj misi, a osobito na Misi polnoćki, na kojoj uvijek iskusimo posebnu milinu Božje blizine i radost našeg kršćanskog i ljudskog zajedništva - istaknula je s. Silvana Milan.

Uz izložene Božićnjake, priređene su i dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC "Bunjevačko kolo" iz Subotice i Likovno-slamarskog odjela HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta s kojima Društvo "Ivan Antunović" njeguje dobru suradnju.

Božićnjaci  se mogu pogledati radnim danom, do 14. prosinca, u predvorju Gradske kuće u Subotici.

 

Fotogalerija
BOZICNJACI-2
bozicnjaci-3
bozicnjaci-4
bozicnjaci-5
bozicnjaci-6
bozicnjACI-7
bozicnjaci-8

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu