Karol Wojtyla postao nadbiskup Krakova 1964.

Na današnji dan Karol Wojtyla postao je nadbiskup Krakova u Poljskoj. Njegovo uzdignuće na čast nadbiskupa obavljeno je odlukom tadašnjeg pape Pavla VI.

papa-Ivan-Pavao-II.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
www.obitelj-malih-marija.com
Objavljeno:
 
13.01.2021 08:43

 

U napuštenoj austrijskoj vojarni, u mjestu Wadowice, nedaleko od Krakova, 18. svibnja 1920. rođeno je dijete koje će svojom ljubavi, vjerom i nadom uvelike promijeniti svijet.

Budući papa Ivan Pavao II., građanskim imenom Karol Jozef Wojtyla, bio je običan dječak. U mladosti se bavio sportom i poput mnogih rado je pohađao mjesnu crkvu. Iako je razmišljao o pozivu svećenika, upisao je studij filozofije i amaterski se bavio glumom. Kad su 1939. Nijemci umarširali u Poljsku, Wojtyla je propagirao mirni otpor okupatorima. Nakon očeve smrti 1942., upisao je sjemenište i zaredio se. Ubrzo je doktorirao u Vatikanu, nakon čega se vratio u tada komunističku Poljsku.

Za biskupa je zaređen 1958., a nekoliko godina poslije i za nadbiskupa. Kad je 1967. dobio kardinalski šešir, bio je najmlađi u Zboru kardinala. Sa samo 58 godina Karol Wojtyla postao je prvi papa Slaven.

'Ne bojte se', poručio je Ivan Pavao II. Odmah je posjetio rodnu Poljsku u kojoj se rađala 'Solidarnost', što je bio početak urušavanja komunizma u istočnoj Europi. Takav Papa smetao je mnogima. Na njega je pucao Turčin Ali Agca, kojemu je Sveti Otac oprostio zločin.

Ivan Pavao II. zauzimao se za ekumenizam, dijalog i toleranciju među narodima, religijama i kulturama. Bio je prvi Papa koji je ušao u sinagogu i džamiju. Osobito je volio mlade kojima je poručivao: 'Vi ste nada Crkve i svijeta'.

Papa putnik, kako su ga zvali od milja, zemaljsku je kuglu obišao tridesetak puta, a Hrvatsku je posjetio čak triput.

Imao je poseban odnos prema Hrvatskoj, koju je čak triput počastio svojim posjetom. Svetima je proglasio Leopolda Mandića i Marka Križevčanina, a blaženima Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Mariju Petković.

Život tog velikog čovjeka i humanista ugasio se 2. travnja 2005. u 84. godini, a naslijedio ga je kardinal Joseph Ratzinger, papa Benedikt XVI. On je svoga prethodnika Ivana Pavla II. proglasio blaženim 2011. godine te je 22. listopada odredio kao njegov spomendan-blagdan, jer toga dana Ivan Pavao II. održao  je prvu Misu kao papa.

Papa Franjo, samo tri godine kasnije, 2014. proglasio ga je svetim.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu