Rođenje Blažene Djevice Marije – Mala Gospa

Prema kalendaru, blagdan Male Gospe uvijek se slavi 8. rujna.

Zove se tako jer se slavi "mala Marija", spomendan Marijina rođenja, za razliku od Velike Gospe, blagdana Marijina uznesenja na nebo koji se slavi 15. kolovoza.

Autor
Laudato
Fotograf
Radio Mir Međugorje
Objavljeno:
 
08.09.2023 07:42

 

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je na mjestu gdje je, prema predaji, stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskome Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Za crkveni kalendar karakteristično je da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov "rođendan za nebo", to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja, naprotiv, kao blagdan slavi se početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje, Mala Gospa, 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Davna latinska izreka to ovako sažima: "Joannes fuit lucifer, Marija aurora, Christi nativitas ortus solis. / Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak."

Iako je Mala Gospa manji blagdan, nezapovijedan, vrlo je drag puku. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na Misu u najbližu crkvu.

Mala Gospa donosi jesen, pa se u puku kaže "Gospa Mala – jesen prava!" O Maloj Gospi lastavice se skupljaju za odlazak. U puku je riječ da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka). Sijeno do Male Gospe treba biti spremljeno, jer nema više pravog sunca i teško će ga biti sušiti. I pčele donose med do Male Gospe, a onda prestaju, znaju reći pčelari.

Mala Gospa vremenski je međaš i pokazatelj: ako je toga dana lijepo vrijeme, bit će cijeli mjesec lijepo. Ljeto jenjava, vrijeme je jesenskih plodova.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: