U Velikoj Britaniji novi zakon o darivanju organa, oglasili se biskupi

U Velikoj Britaniji prije nekoliko dana stupio je na snagu novi zakon o darivanju i transplantaciji organa.

5.jpg
Autor
ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
25.05.2020 17:29

Novi zakon temelji se na principu prešutnog pristanka, odnosno predviđa da ukoliko odrasla osoba za života izričito ne izrazi protivljenje, njeni će se organi i tkiva nakon smrti moći upotrijebiti za transplantaciju, prenosi IKA.

U novom zakonu britanski parlament uzima u obzir vjerska uvjerenja preminule osobe, kao i mogućnost protivljenja obitelji pokojnika koji se za života izjasnio za transplantaciju.

Engleski i velški biskupi oglasili su se nakon prihvaćanja novog zakona ističući kako je Crkva uvijek poticala darivanje organa, ali su također upozorili da spomenuti sustav prešutnoga pristanka ugrožava pravo pojedinca na odluku, kao i koncept dara povezan s darivanjem organa.

Stoga je Biskupska konferencija Engleske i Walesa objavila smjernice za vjernike o doniranju organa, a cilj je pružiti informacije koje će vjernicima pomoći donijeti svjesnu odluku.

Biskup Paul Mason istaknuo je da je važno razgovarati o darivanju organa s članovima vlastite obitelji kako bi oni bili svjesni odluke i mogli je poštovati. Osim toga, izrazio je nadu da će spomenute smjernice pomoći pri razgovoru o toj temi i donošenju informirane odluke za najmilije, kada za to dođe trenutak. Također je poručio da su zdravstvene vlasti zajamčile kako će se poštovati vjerska uvjerenja pokojnika i volja članova njegove obitelji o darivanju organa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!