Papa: Bez Isusa ništa ne možemo učiniti, kao ni loza bez trsa

Kazao je kako je potrebno ostati u Isusu kako bismo imali snagu, opravdanje, besplatnost i plodnost.

6.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
13.05.2020 18:38

Papa Franjo na današnjoj je Misi u Domu svete Marte molio Gospodina da đacima, studentima, nastavnicima i profesorima dadne hrabrosti ići dalje u ovo vrijeme pandemije.

- Molimo danas za đake i studente koji uče, te za nastavnike i profesore koji moraju naći nove načine za poučavanje. Neka im Gospodin na tom putu pomogne, neka im dade hrabrosti i dobar uspjeh - rekao je Sveti Otac na početku Mise.

Kako piše Vatican News, u propovijedi je tumačio evanđelje današnje liturgije u kojem Isus kaže svojim učenicima da je on istinski trs, a Otac vinogradar.

- Gospodin se vraća na taj 'ostati u njemu' i kaže da kršćanski život znači ostati u njemu. To 'ostati' nije pasivno ostajanje i ne znači zaspati u Gospodinu, što bi možda bio blaženi san. Naprotiv, taj je 'ostati' aktivan i uzajaman, zato što Isus kaže: 'Ostanite u meni i ja u vama'. I On ostaje u nama, ne samo mi u njemu. Taj je 'ostati' uzajaman - komentirao je Papa nadodavši kako je to prekrasno otajstvo života.

Naglasio je kako kršćanski život znači i hoditi putem blaženstava, činiti djela milosrđa kao što nas Gospodin uči u evanđelju.

- Bez Isusa ništa ne možemo učiniti, kao ni loza bez trsa. I On bez nas, čini se da ništa ne može učiniti, jer plod daje loza, a ne trs. Zašto trsu treba loza? Zbog plodova. Zašto mi trebamo Isusu? Zbog svjedočanstva. Isus treba naše svjedočanstvo kako bi Crkva rasla. To je uzajamno otajstvo onoga 'ostati' - istaknuo je papa Franjo.

Kazao je kako je potrebno ostati u Isusu kako bismo imali snagu, opravdanje, besplatnost i plodnost, dok Bog ostaje u nama da bi nam dao snagu ploda, snagu svjedočanstva po kojemu Crkva raste.

- Neka nam Gospodin pomogne shvatiti i osjetiti mistiku toga 'ostati' koju Isus mnogo ističe. Često se, kada govorimo o trsu i lozi, zaustavljamo na liku, na vještini vinogradara, na Ocu koji onoga koji donosi plod čisti i obrezuje, a onoga koji ne donosi plod siječe. Istina je, On to čini, no to nije sve. Postoji i drugo. U tome pomažu kušnje, životne teškoće i opomene koje nam Gospodin daje. No nemojmo se tu zaustaviti. Između trsa i loze postoji taj intimni 'ostati'. Loza, to jest mi, trebamo limfu, a trsu trebaju plodovi, to jest svjedočanstvo - zaključio je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!