Dan kad je počeo najduži pontifikat u modernoj povijesti Crkve

Na današnji dan davne 1846. godine izabran je novi poglavar Katoličke Crkve. Bio je to trenutak koji je označio početak najdužeg pontifikata u modernoj povijesti.

4.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
wikimedia
Objavljeno:
 
16.06.2020 13:00

Na dan 16. lipnja 1846. godine kardinali su za rimskog biskupa izabrali kardinala Giovannija Mariju Mastaija Ferrettija koji je uzeo ime Pio IX. Njegov pontifikat trajat će čak 31 godinu, 7 mjeseci i 23 dana. Dulje od njega bio je jedini sveti Petar, prvi 'papa' Katoličke Crkve. Premda se njemu ne može izračunati točna dužina pontifikata, pretpostavlja se da je na mjestu poglavara Crkve bio 34 ili 37 godina.

Kad je bio izabran za papu Pio IX. imao je 54 godine, a još jedna posebnost je u tome što je to bila posljednja konklava koja nije bila održana u Vatikanu. Naime, on je izabran u Kvirinalskoj palači u Rimu, nekoć papinskoj palači, a danas službenoj talijanskih predsjednika republike.

Dugi pontifikat obilježen je brojnim suvremenim stvarima, a najviše borbi za očuvanje svjetovne vlasti Papinske države.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!