[FOTO] Pogledajte prekrasnu crkvu sv. Franje prekrivenu sa 600 kilograma zlatne prašine

Unatoč umjerenoj gotičkoj vanjštini, crkva Svetog Franje jedan je od najboljih primjera barokne unutrašnjosti.

4.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
27.09.2019 11:29

Barokni dizajn, arhitektonski stil nastao u Rimu u 17. stoljeću, poznat je po raskošnim ukrasima, koji često graniče s raskošnim. Kada je riječ o interijerima crkve, nijedna crkva ne može 'parirati' "baroknosti" crkve Svetog Franje u Portu u Portugalu, ukrašenoj s više od 650 kilograma zlatne prašine.

Crkva je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine od 1996. godine, a kad je sagrađena u 13. sotljeću bio je to obična romanička građevina domaćih franjevaca. No nakon nekoliko razornih požara crkva je rekonstruirana u gotičkom stilu s urezanim interijerom od drva. Tek u 17. i 18. stoljeću crkveni su se interijeri počeli uređivati ​​u baroknom stilu diljem Europe.

Za posao su angažirani najbolji portugalski umjetnici i zlatari, a posao je trajao desetljećima. Svaka od tri unutarnje lađe, uključujući krovove, stupove i prozorske okvire, ukrašene su složenim graviranjem i obložene zlatnom prašinom. Oštar kontrast između umjerene gotičke vanjštine i sjajnih unutarnjih navoja čini crkvu svetog Franje jednim od najintrigantnijih primjera katoličke arhitekture u zemlji.

Pri ulasku u crkvu, s lijeve strane nalazi se kapela groba Luisa Alavare de Sousa, lokalnog plemića, ukrašena jednom od najstarijih freski u Portugalu koja predstavlja Gospu od ružarija. U središtu je polikromni granitni kip svetog Franje iz 13. stoljeća.

Od svih detaljno ukrašenih oltarnih slika najvažnija je polikromna drvena rezbarija iz 1718. godine koja prikazuje Jišajevo drvo, ilustracija Isusovog obiteljskog stabla s dvanaest kraljeva Jude koji su kroz grane drveta spojeni s glavnim tijelom, Isusovim , otac David i kralj Izraelaca. 

Fotogalerija
2
3
5
6

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!