Pet najljepših mjesta posvećenih Presvetom srcu Isusovu

Jeste li već neko od ovih predivnih mjesta posjetili?

104.jpeg
Autor
aleteia.org/Darko Rapić/Laudato
Fotograf
pexels.com
Objavljeno:
 
28.06.2019 13:54

Bazilika Estrela u Lisabonu

Ova bazilika dovršena je 1790. godine te je prva crkva na svijetu posvećena Srcu Isusovu. Prekrasna barokna građevina bila je karmelićanski samostan, a izgrađena je po naredbi portugalske kraljice Marije I., koja je izvršila obećanje Bogu nakon što je rodila sina princa Josea. Sin, nažalost, nije doživio izgradnju bazilike – u 27. godini umro je od boginja.

Bazilika Presvetog Srca u Parizu

Papa Pio IX. na prijedlog francuskih biskupa odredio je 1856. godine da će se blagdan Presvetog srca Isusova slaviti u cijeloj Katoličkoj Crkvi. Bazilika se počela izgrađivati petnaestak godina kasnije te je posvećena Srcu Isusovu 1919. godine. Od 1885. godine Presveti sakrament neprestano je izložen iznad glavnog oltara te je pravo mjesto tišine.

Svetište Krista Kralja u Almadi

Ako posjetite baziliku Estrelu u Lisabonu, nemojte zaboraviti na svetište Krista Kralja u Almadi, odmah pored glavnog portugalskog grada. Svetište je izgrađeno 1959. godine kao izraz zahvalnosti Bogu što su Portugalci bili 'pošteđeni' borbe u Drugom svjetskom ratu.

Crkva Presvetog srca Isusova u Barceloni

Ideja o izgradnji crkve na vrhu planine Tibidabo nastala je krajem 19. stoljeća kada su nastale glasine o izgradnji protestantske crkve i hotela na istom mjestu. To je potaklo Odbor katoličkih vitezova da steknu vlasništvo nad zemljom i predali ga sv. Ivanu Bosku koji je 1886. godine posjetio Barcelonu. Dovršena je 1951. godine.

Bazilika Presvetog Srca u San Salvadoru

Tijekom izgradnje pretrpjela je nekoliko oštećenja, najveće u lipnju 1917. godine kada je u potresu gotovo urušena. No, voljom župljana ponovo je obnovljena te je do sada izdržala još četiri potresa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro