Prije 200 godina prvi puta izvedena ''Tiha noć''

Božićna pjesma ''Tiha noć'' Franza Xavera Grubera poznata je u cijelome svijetu.

tih.jpg
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
25.12.2018 11:28

Prvi put izvedena je na Badnjak 1818. u crkvi svetoga Nikole u drevnom austrijskom alpskom mjestu Oberndorfu. Njemački je izvorni naslov te himne posvećene rođenju Isusa Stille Nacht /Štile naht/.

Zbog raširenosti engleskoga jezika, najveći je broj CD snimaka s tog govornog područja u različitim obradama, čak i u jazz stilu.

Priča o nastanku te svečane crkvene himne veoma je zanimljiva.

U rano jutro 24. prosinca 1818. pomoćnik pastora u crkvi svetoga Nikole u Oberndorfu Joseph Mohr zaputio se u obližnji gradić Arnsdorf školskom učitelju i glazbeniku Franzu Gruberu. Došao je s neobičnom molbom da još istoga dana uglazbi njegovu poemu o rođenju Krista koja se treba izvesti na ponoćnoj misi. Gruberovo je nadahnuće temom i stihovima bilo golemo, kad znamo da je njegov uradak učinjen u veoma kratkom vremenu i održao se do danas.

Na badnju večer u oberdorfskoj crkvi zvonko su odjekivali glasovi Josepha Mohra i Franza Grubera koji su Tihu noć pjevali uz Mohrovu pratnju na gitari. Budući da je melodija veoma jednostavna, odmah su je prihvatili pjevači crkvenog zbora i nazočni puk, a zatim se proširila cijelim svijetom.

Na Laudato TV, na Božić, u 21:05 pogledajte igrani film o nastanku te prekrasne pjesme.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!