Prvi govor na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru

Ivan Kukuljević Sakcinski (1816. – 1889.), hrvatski povjesničar, književnik i političar, održao je u Hrvatskom saboru 2. svibnja 1843. godine prvi govor na hrvatskom jeziku.

sabor.jpg
Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
www.skyscrapercity.com
Objavljeno:
 
02.05.2021 10:15

 

Dotadašnji govori u Hrvatskom saboru bili su samo na latinskom jeziku. U svom govoru naglasio  je pogubnost nadomještanja hrvatskog stranim jezicima. Među ostalim, rekao je:

Mi smo malo Latini, malo Nemci, malo Taliani malo Magjari i malo Slavjani a ukupno (iskreno govoreći) nismo baš ništa! Martvi jezik rimski, a živi magjarski, nemački i latinski – to su naši tutori, živi nam groze, martvi darži nas za garlo, duši nas, i nemoćne nas vodi i predaje živima u ruke. Sada imamo još toliko sile u nami suprotstaviti se martvomu, za mala nećemo moći nadvladati žive, ako se čvarsto na naše noge ne stavimo, to jest, ako naš jezik u domovini neutvardimo i njega vladajućim neučinimo. Susedi naši, osobito Magjari, neće već odstupljivati od svojega jezika, i iz priateljstva i uljudnosti prema nas ili iz drugoga kakvoga uzroka, neće ga zaista zamenjivati s ikojim drugim najmanje martvim, nu to i potrebovati hoteti od njih, bi značilo toliko: kao orlu hoteti svezati krila, da k nebu nepoleti; njihova stalnost i jedinost u jeziku nadvladati će zaisto našu nestalnost, neslogu i mešariu....

Njegov govor izazvao je uzbunu kod austrijskih i mađarskih vlasti te žestoke prigovore 'visoke aristokracije'. I ostali njegovi govori u Hrvatskom saboru i na županijskim skupštinama otkrivaju beskompromisno zalaganje za slobodu i samostalnost Hrvatske, stoga su mogli biti objavljeni samo u ilegalnom ilirskom listu 'Branislav' koji se tiskao u Beogradu, izvan dosega austro-mađarske cenzure. Na Kukuljevićev prijedlog Hrvatski sabor 1847. donosi zaključak o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog jezika.

Kukuljević se bavio i književnim radom objavivši drame s povijesnim sadržajem. Godine 1839. objavio je dramu 'Juran i Sofija' ili 'Turci kod Siska'. Nazvao ju je 'junačka drama u trih činih'. To je prva preporodna drama koja je javno prikazivana. Uspjeh prvoga prikazivanja u Sisku ponovio se i u Zagrebu. Pretisak je izišao u Zagrebu 1989. godine.

Osim drame 'Juran i Sofija' objavio je tragediju 'Marula' te pjesme 'Slavjanke' i 'Povijesne pjesme'.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro