Prvi let preko La Manchea

Ujutro 25. srpnja 1909. ponovno je pomaknuta jedna od granica ljudskih dostignuća. Tog je dana francuski pilot i konstruktor zrakoplova Louis Bleriot u letjelici vlastite izrade uspio ono o čemu su mnogi sanjali - za 38 minuta preletio je kanal La Manche od Calaisa u Francuskoj do Dovera u Engleskoj.

bleriot.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
www.papybleriot.fr
Objavljeno:
 
25.07.2014 12:37

Danas se čini pomalo smiješnim da je u pionirsko doba zrakoplovstva prelet uskoga kanala La Manchea između Francuske i Engleske bio senzacionalan izazov. Zato je engleski Daily Mail i raspisao nagradu od tisuću funti onome tko bi „zrakom preskočio“ na britansko otočje, uvjeren da je to nemoguće poput leta na Mjesec. A onda su se Englezi iznenadili - 25. srpnja 1909. debeljuškasti Francuz Louis Bleriot sletio je jednoplošnjakom, s bijednim motorom od 28 konjskih snaga, na livadu Northall kraj Dowera i zauvijek razbio otočnu samodopadnost o „sjajnoj izolaciji“.

Bleriot je bio uspješan tvorničar svjetiljki i zrakoplovni diletant, ali toliko ustrajan da je nakon prvih padova i polomljenih kostiju i dalje razbijao jedan avion za drugim ne gubeći ni trunke hrabrosti. Naposljetku je osposobio zrakoplov koji je mogao letjeti četrdesetak kilometara.

Na vijest o nagradi došepesao je do nove letjelice u Calaisu. „Trčati doduše ne mogu, ali mogu letjeti“, rekao je zračni zanesenjak i trijumfalno sletio u Engleskoj postigavši najveću pobjedu zrakoplovstva svojega doba.

Tisuću funti zbog kojih su mnogi prije njega završili u moru, hrabrog Bleriota prometnulo je u zvijezdu. U Londonu su ga dočekali kraljevski, a u Parizu vozili ulicama kao čudo nad čudima. Englezi su se pomalo i zabrinuli: Daily News je naslutio da „leteći čovjek“ „doziva u svijest velike opasnosti u budućnosti“!

O vrijednosti ovog pothvata svjedoči i izjava najslavnijeg zrakoplovca u povijesti Charlesa Lindbergha dvadesetak godina poslije kako bez Bleriota ne bi bilo ni njegova leta preko Atlantika.
No, zloguka najava Daily Newsa o opasnostima iz zraka obistinila se u 2. Svjetskog ratu kada je Hitlerova Njemačka modernim zrakoplovima žestoko bombardirala Veliku Britaniju.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!