[VIDEO] Sedam katoličkih hodočasničkih odredišta koje jednostavno morate posjetiti

Emisija The Catholic Talk Show 'odvela' je gledatelje na sedam hodočasničkih odredišta diljem svijeta koje bi svaki katolik trebao posjetiti.

90.jpg
Autor
Darko Rapić/Laudato
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
24.06.2019 13:47

1. Santiago de Compostela

Vrhunsko hodočasničko iskustvo u grad sv. Jakova, koji je prema legendi bio odredište apostola. Prema toj legendi formirala se ruta, tzv. Put svetog Jakova na kojem godišnje prolazi preko sto tisuća hodočasnika. Put je dug i do tri tisuće kilometara, ovisno o rutama jer postoji više verzija.

2. Bazilika Svetog groba u Jeruzalemu

Jedan od hodočasničkih mjesta vrijedno posjeta svakako je bazilika Svetog groba. Nalazi se u staroj jezgri grada Jeruzalema te je mjesto gdje se štuje Isusov grob. Kroz povijest su se vodile mnoge borbe oko vlasništva nad bazilikom, a danas je vođena tzv. Statusom quo. Vlasništvo je zajedničko katolicima, pravoslavcima i armenskim kršćanima. U emisiji jedan od gostiju tvrdi kako je najbolje posjetiti baziliku u ranojutarnjim satima zbog mira, tišine i sveukupnog ambijenta.

3. Čistilište sv. Patrika

Ovo mjesto za mnoge je najzahtjevnije hodočasničko odredište na svijetu. Mali otočić na Lough Dergu u Irskoj pravo je čistilište jer hodočasnik na otoku boravi tri dana u strogom postu, bosonog i bez spavanja. Prolazeći različitim postajama, hodočasnici mole različite molitve i 'pošteno' se nahodaju kružeći oko otoka.

4. Sedlec kosturnica

Povijesni grad Kutna Hora u Češkoj najpoznatiji je po kapelici koja se nalazi ispod groblja crkve Svih Svetih. Interijer i dekoraciju kapelice tvore, vjerovali ili ne, oko sedamdeset tisuća ljudskih kostiju. Ne postoji ni jedna ljudska kost koja nije 'iskorištena'.

5. Bazilika Kraljice Mira

Za posjetit ovu baziliku morat ćete otići do Obale Bjelokosti i glavnog grada grada Yamoussoukra. Izgledom nalikuje na baziliku sv. Petra u Vatikanu, duga je skoro 200 metara i široka oko 150 metara. Gotovo je u potpunosti izgrađena od mramora te je najveća crkva na svijetu.

6. Aja Sofija

Crkva Svete Mudrosti sagrađena je početkom petog stoljeća. Bila je najveća crkva sve do gradnje bazilike sv. Petra u Rimu 1564. godine. Usred pobune Nika 532. godine crkva je bila uništena, ali je ubrzo obnovljena. Svojom ljepotom plijeni pozornost brojnih hodočasnika.

7. Hodočašće apostolima

Kao sedmu destinaciju navode se mjesta gdje su pokopani apostoli. Sv. Petar pokopan je u bazilici sv. Petra u Vatikanu kao i sv. Juda Tadej te sv. Šimun Revnitelj, sv. Matej u katedrali sv. Marije od Anđela u Salernu. Sv. Filip pokopan je u bazilici Svetih Apostola u Rimu zajedno sa sv. Jakovom Alfejem. Grob sv. Ivana nalazi se u Efezu. Sv. Jakov Stariji pokopan je u Composteli, sv. Toma u Ortoneu, sv. Bartolomej u Beneventu, sv. Andrija u Amalfiju, sv. Matija u Trieru, sv. Luka u Padovi, sv. Marko u Veneciji, a sv. Pavao u bazilici sv. Pavla izvan zidina.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!