08.02.2021. 21:45
Povijesne 'kontroverze' vezane uz kardinala Stepinca
45 min
08.02.2021. 21:45

Uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, Bitno.net podcast ugostio je dr. sc. Marija Jareba s Hrvatskog instituta za povijest, donedavnog člana Mješovitog povjerenstva HBK i SPC o Alojziju Stepincu. U razgovoru su se dotaknuli 'povijesnih kontroverzi' koje se vežu uz djelovanje Katoličke Crkve i kardinala Stepinca uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata.

- Ako se pogledaju istinska historiografska istraživanja, onda možemo reći da je historiografija sastavila jedan mozaik o Stepincu i da se tu ništa novoga neće naći. Svi ovi tzv. prijepori i kontroverze zapravo su 'prežvakavanje' već odavno izrečenih fabrikacija i krivotvorenja iz 1946. godine pa nadalje - rekao je Jareb na početku.

Naveo je da je većina optužbi i kontroverzi proizašla iz komunističke vlasti, odnosno centralnog komiteta koji su pisali dokumente o Stepincu, ali da postoji neizravna potvrda da je veliki utjecaj u tome imao i Đuro Vilović, katolički svećenik koji je napustio zvanje i postao ekstremni jugoslavenski nacionalist.

- Nalazimo da su komunističke vlasti u nedostatku dokaza koristile pamflete Đure Vilovića kako bi mogli sastaviti svoje dokumente - tvrdi Jareb.

Dotaknuo se pitanja Stepinčeva podržavanja nastanka Nezavisne Države Hrvatske, kazavši da se to treba promatrati u kontekstu onog vremena, iščekivanja, ali i da Stepinac nije mogao predvidjeti kakva će se provoditi vlast.

- Već tada, na početku, Stepinac je slao okružnicu zagrebačkim svećenicima u kojem on upozorava vlasti i navodi na kojim bi se načelima trebala graditi nova država, prije svega na strahu Božjem i ljubavlju prema Božjem zakonu, jer će samo tako biti sagrađena na čvrstom temelju - iznio je Jareb.

Dodao je kako je Paveliću zaželio da ga Bog ispuni Duhom Svetim kako bi služio narodu i Bogu na čast, no Jareb podsjeća da je to nešto što bi svaki duhovni ili vjerski poglavar napravio.

- NDH je činjenica, ona se pojavila. Nije Crkva ta koja određuje svjetovnu vlast. On prihvaća činjenice i nada se da će ta vlast biti izgrađena na Božjim načelima, a ne na nekim drugima. Mnogima se u prvim činilo da su izbjegli strašan rat i dobili državu, što je na prvi pogled prihvatljivo. Uostalom, pogrešno je prigovarati Stepincu te riječi zbog nečega što se dogodilo dva tjedna, pet ili nekoliko mjeseci  nakon - pojasnio je, podsjećajući da je Stepinac reagirao i protestirao protiv ustaške vlasti dočim je doznao za njihova zlodjela.

22.02.2021. 21:45

 

Gost nove epizode Podcasta Bitno.net-a je farmaceut Luka Tripalo. On je progovorio o tome kako je zbog priziva savjesti ostao bez posla u jednoj hrvatskoj ljekarni te kako je riješeno pitanje priziva savjesti među farmaceutima.

08.02.2021. 21:45

Uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, Bitno.net podcast ugostio je dr. sc. Marija Jareba s Hrvatskog instituta za povijest, donedavnog člana Mješovitog povjerenstva HBK i SPC o Alojziju Stepincu.

25.01.2021. 21:45

Gost 'Bitno.net podcasta' je fizičar Luka Popov. U emisiji će biti razgovora o Popovljevoj odluci da se povuče iz javnog prostora nakon što je, kako kaže, bio izvrgnut medijskom linču koji je utjecao i na njegovu obitelj.

28.12.2020. 21:45

Novi gost Bitno.net-ova podcasta je doktorand komparativne književnosti na FFZG-u i komentator HRT-ove emisiji Peti dan Matija Štahan.

14.12.2020. 21:45

Često se može čuti kako u Hrvatskoj, pa i u Europi, jedva da više i ima „pravih“ demokršćana.

30.11.2020. 21:45

Zašto su spaljivane vještice? Kako je inkvizicija tretirala heretike? Što su zapravo bili križarski ratovi? Zašto je osuđen Galileo Galilei?