22.02.2021. 21:45
Priziv savjesti i novi pristup katehezi
45 min
22.02.2021. 21:45

 

Gost nove epizode Podcasta Bitno.net-a je farmaceut Luka Tripalo. On je progovorio o tome kako je zbog priziva savjesti ostao bez posla u jednoj hrvatskoj ljekarni te kako je riješeno pitanje priziva savjesti među farmaceutima.

- Tijekom studija malo se govorilo o prizivu savjesti. Nakon toga sam se zaposlio u maloj ljekarni i svom sam poslodavcu odmah rekao kako ne izdajem kontracepciju koja nije medicinski indicirana niti hitnu kontracepciju - prepričava Tripalo.

Unatoč priznanju, ipak je postavljen kao zaposlenik u ljekarni u kojoj je većinu vremena bio sam. Nakon nekoliko mjeseci dogodilo se nekoliko slučajeva u kojem se Tripalo pozvao na priziv savjesti i tad su počeli problemi.

- Kad si sam u ljekarni bude dosta neugodno jer osoba koja je htjela kupiti kontracepciju ostaje 'zakonski zakinuta'. U tim situacijama samo bih govorio da ne mogu izdati lijek, budući da bi u pravilu o prizivu savjesti trebao samo govoriti s poslodavcem - kazao je, dodavši kako se zbog njegovog priziva savjesti stvorila neugodnost prema kolegama i kolegicama koje su imale drugačije mišljenje.

Kao pravo rješenje vidio je otkaz, pa je za dobrobit sebe, kolega i ostalih odustao od posla i danas je sretan zbog toga.

- Ušao sam u farmaceutsku struku, zapravo u ljekarnu sa sviješću da mi priziv savjesti može stvoriti problem, ali bi volio da ljudi znaju za to. Da ne znaju samo praktičnu stranu, nego da steknu malo više znanja o etičkom kodeksu. Većina kontracepcija prolazi bez problema, što je poražavajuće za nas kao katoličko društvo - tvrdi Tripalo.

Osim toga, s gostom se razgovaralo o kulturnim prilikama u Hrvatskoj te razvoju novog pristupa katehezi na kojem radi sa salezijancima.

22.02.2021. 21:45

 

Gost nove epizode Podcasta Bitno.net-a je farmaceut Luka Tripalo. On je progovorio o tome kako je zbog priziva savjesti ostao bez posla u jednoj hrvatskoj ljekarni te kako je riješeno pitanje priziva savjesti među farmaceutima.

08.02.2021. 21:45

Uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, Bitno.net podcast ugostio je dr. sc. Marija Jareba s Hrvatskog instituta za povijest, donedavnog člana Mješovitog povjerenstva HBK i SPC o Alojziju Stepincu.

25.01.2021. 21:45

Gost 'Bitno.net podcasta' je fizičar Luka Popov. U emisiji će biti razgovora o Popovljevoj odluci da se povuče iz javnog prostora nakon što je, kako kaže, bio izvrgnut medijskom linču koji je utjecao i na njegovu obitelj.

28.12.2020. 21:45

Novi gost Bitno.net-ova podcasta je doktorand komparativne književnosti na FFZG-u i komentator HRT-ove emisiji Peti dan Matija Štahan.

14.12.2020. 21:45

Često se može čuti kako u Hrvatskoj, pa i u Europi, jedva da više i ima „pravih“ demokršćana.

30.11.2020. 21:45

Zašto su spaljivane vještice? Kako je inkvizicija tretirala heretike? Što su zapravo bili križarski ratovi? Zašto je osuđen Galileo Galilei?