Novi gost emisije je svećenik franjevac koji slavi 55 godina svog služenja Bogu, a u tom periodu djelovao je u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, Njemačkoj, Australiji, Kanadi te Hrvatskoj u kojoj djeluje i danas kao župnik u Gospićko senjskoj biskupiji. Osim Bogu, život je posvetio proučavanju ljekovitog bilja i izradi pripravaka koji pomažu kod zdravstvenih problema. On je Fra Juro Marčinković, a u kulinarskom dijelu priprema pileću juhu s povrćem te pljeskavice od hobotnice.
JUHA
Sastojci:
1 pileći batak
1 l svježe iscjeđenog soka od tikve (buče)
svježi sok od 2-3 osrednja korijena peršina
svježi sok od 2-3 stabljike sa listovima celera
1 velika žlica kurkume
1/2 male žlice crnog, mljevenog bibera
2 male žlice soli
šaku rezanaca za juhu
Priprema: Skuhati pileći batak u vodi sa 2 male žlice soli. Skinuti meso sa kuhanog bataka, sitno ga isjeckati i odstraniti iz lonca kosti. Ovom temeljcu sa sitno isjeckanim mesom, dodati sokove od tikve, peršina, celera i kuhati 5 minuta. Dodati kurkumu i biber, dobro promješati i dodati oko šaku rezanaca za juhu. Kuhati još samo 2 minute, skinuti sa peći, ostaviti poklopljeno 2-3 minute i poslužiti.
PLJESKAVICE OD HOBOTNICE
Sastojci:
1 kg (hobotnice)
1-2 žlice krušnih mrvica
100 g šunke sa slaninom
2 žlice nasjeckanih sitno listova peršina
2-3 češnja sitno protisnutog češnjaka
1-2 male žlice mljevenog crnog papra
2 jaja
½ žličice sode bikarbone
ulje
Priprema: Očišćenu smrznutu hobotnicu otkraviti i kuhati na laganoj vatri 45 minuta, dok se skuha, da bude mekana. Ocijedite ju i sameljite na sitno zajedno sa šunkom prožetom dobro slaninom, listovima peršina, češnjakom. Dodajte razmućena jaja, krušne mrvice i sve to dobro, dobro izmješajte da se sjedini. Oblikujte pljeskavice i ispecite ih na ulju sa obje strane kao što se peku obične pljeskavice. Uz pljeskavice ide prilog od kuhanog krumpira i miješana salata (zelena, rajčica, krastavci).