Mihaela i Hrvoje Đurđević u braku su malo više od godinu dana, a Gospodin ih je blagoslovio malenom kćerkom Hanom. Govore o svojoj vezi koja je trajala gotovo deset godina bez prisutnosti Boga, nakon čega je došlo do prekida. Tada je najprije Mihaela doživjela živoga Boga, a nakon nje Gospodin je dotaknuo i Hrvojevo srce. Bilo je tu brojnih borbi i napasti, ima ih i danas, ali s Biblijom u ruci Đurđevići danas u braku svakodnevno slijede Gospodina živeći po Njegovim zapovijedima. U kulinarskom dijelu Mihaela priprema jaja punjena sardinama, a Hrvoje punjene lignje i krumpir s peršinom.
Recept:
Jaja punjena sardinama
Sastojci:
· 10 jaja
· 1 konzerva sardina
· 100g majoneze
· 2 jušne žlice senfa
· 15g maslaca
· Peršin
· Luk
· Limun
· Sol
· Papar
Punjenje:
Tvrdo skuhati jaja, oguliti i ohladiti.
Jaja razrezati popola po duljini te izvaditi žumanjak. Potom pomiješati sa zdrobljenim sardinama iz konzerve. Dodati što sitnije nasjeckanog luka(glavice veličine oraha) i maslaca. Prethodno držati maslac na sobnoj temperaturi. Dodati papar i sol, ulje iz sardina i malo limunovog soka. Sve dobro izmiješati vilicom. Polovice jaja napuniti napravljenom smjesom.
Nadjev:
Majonezu pomiješati sa senfom i cijeđenim limunom u omjeru po želji. Premazati preko jaja i jelo je spremno za posluživanje.
Punjene lignje
Sastojci:
· 60dag lignji s krakovima
· 200g kozica
· 20dag sira(gauda)
· 10dag pršuta
· 2 jušne žlice peršina
· Pola glavice luka
· 4 režnja češnjaka
· 1-2 jušna žlica prezli
· Bijelo vino
· Maslinovo ulje
· Sol
· Papar
Nadjev:
Nasjeckati krakove lignji i kozice na manje komadiće. Potom dinstati luk i češnjak na maslinovom ulju na laganoj vatri dok ne poprimi zlatnožutu boju. Dodati prethodno nasjeckane krakove lignji i kozice, popržiti 5-8 min te preliti s 50ml bijelog vina i dodati začine(sol,papar) i prezle te kuhati još 2 do 3 min. Pred sam kraj dodati peršin.
Priprema lignji:
Prethodno očišćene lignje napuniti s pripremljenim nadjevom te sirom i pršutom u omjeru po želji. Zarvoriti lignje čačkalicom. Pokriti folijom i peći u pećnici 40 minuta na 180 stupnjeva, potom otkriti te peći još 8 minuta.