04.03.2022., 22:00
p. Sebastijan Šujević, SJ
2h i 30min
04.03.2022., 22:00

U ''Moru milosrđa'' ovog petka gostovao je p. Sebastijan Šujević, ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku.   

Među ostalim, govorio je o tome što povezuje ignacijevsku duhovnost i Katoličku karizmatsku obnovu u Duhu Svetom. O tome mogu li se racionalnost i emotivnost povezati u molitvi te kako se program ''Oslobođeni'' može implementirati u sakrament Pomirenja, govorilo se u emisiji.   

Već nekoliko godina, p. Sebastijan predstavnik je duhovnika karizmatskih zajednica u Hrvatskoj. Istaknuo je da je, njegova naizgled visoka pozicija predstavnika, tim veće služenje, s obzirom na to da je riječ o kontekstu karizmatske duhovnosti i djelatnosti.  

Ispričao je i kako se on našao u karizmatskoj duhovnoj obnovi u Duhu Svetom. Kad je bio u isusovačkom novicijatu u Splitu, tih godina održavao se velik broj karizmatskih seminara u Hrvatskoj, a jedan od njih i u isusovačkoj crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku. Tamo je Sebastijan bio poslan kao tehnička podrška. Na taj seminar došao je danas pokojni pater Rufus Pereira, koji je održao sva seminara: jedan za laike, a drugi za svećenike, redovnike i redovnice. Na tom seminaru Sebastijan je doživio novi korak u svojoj duhovnosti koji dotad nije poznavao – doživio je živog Boga.   

Ispričao je i o iskustvu iscjeljenja za vrijeme ispovijedi, kao i o tome kako je počivao u Duhu. U emisiji je posvjedočio da je ovaj seminar za njega bio vrlo moćno iskustvo. Na svoje oči vidio je i ozdravljenje jednog čovjeka. Kazao je kako je karizmatska obnova za njega bila jedna iskra koja ga je potaknula na čitanje, proučavanje, učenje, istraživanje, kako karizmatske stvarnosti tako i sv. Ignacija pod širim vidikom.  

Govoreći o sv. Ignaciju, kazao je da svima dostupna knjižica duhovnih vježbi ovog svetca ne može biti dovoljna za upoznavanje lika i djela sv. Ignacija. Poručio je da se ovog svetca, kojeg nerijetko doživljavaju kao hladnog generala, može upoznati samo čitajući njegovu autobiografiju, duhovni dnevnik, njegova pisma te Konstituciju Družbe Isusove. Svaki od ovih elemenata značajan je kako bi se upoznalo utemeljitelja Družbe Isusove. 

Uzevši u obzir sve ove elemente, ne može se više tako olako reći da je sv. Ignacije bio hladan, već je bio temperamentan, nježan, osjetljiv na duhovne stvarnosti, i tek se tu očituje onaj pravi Ignacije.  

 

Cijelu emisiju pogledajte na poveznici.  

 

 

Repriza: utorkom u 12:05, četvrtkom u 09:10
26.02.2024. 21:00

Gost emisije je Mato Topić koji na YouTube kanalu ima više od 25 000 pratitelja. Na ovoj društvenoj mreži progovara o raznim aktualnim temama i ne srami se svjedočiti svoju vjeru. Bavio se nogometom, a prijelom noge doveo ga je do obraćenja i čudesnog ozdravljenja.

29.01.2024. 21:00

U emisiji gledatelji imaju priliku upoznati Slovaka iz Bratislave, Mariana Daneva. U trinaestoj godini života ostao je bez oca. Počeo je živjeti na ulici te se polako pretvarao u lutalicu i kriminalca da bi, na svoj rođendan 2002. godine, završio u zatvoru.

15.01.2024. 21:00

Gošća emisije je Lana Poljak Branisavljević, hagioasistentica i socijalna radnica koja je kao srednjoškolka počela dolaziti u Centar za duhovnu pomoć u Zagrebu. Prethodno se dvije godine borila s teškim napadima panike i anksioznošću.

18.12.2023. 21:00

Gost emisije je Marijan Krajinović, autor knjige 'Ne dam te od sebe'. Autor je podijelio svjedočanstvo gubitka svoje četrnaestomjesečne kćeri, obraćenja i promjene života nakon vizije koju je imao na molitvenom susretu.

04.12.2023. 21:00

U emisiji gostuje Ivan Omrčen, čovjek s iskustvom rada nogometnog agenta. U dvadeset i petoj godini života doživio je viziju u kojoj mu se objavljuje Stvoritelj svijeta.

20.11.2023. 21:00

Gošća emisije je Ivana Petrović, dugogodišnja vanjskopolitička novinarka i urednica. Osvrnula se na aktualne geopolitičke događaje, odnose s Vatikanom, međunarodno priznanje Hrvatske i Domovinski rat.