22.02.2021., 11:33
Franjevačko sjemenište Slavonski Brod
30 min
22.02.2021., 11:33

U novoj epizodi upoznajemo Franjevačko sjemenište u Slavonskom Brodu, mjesto dijeljenja, učenja i priprave kroz život u zajednici. Sjemeništarci su se preselili u Slavonski Brod nakon što je franjevački samostan u Zagrebu nastradao u potresu.

Prefekt sjemeništaraca fra Siniša Pucić pojasnio je kako su sjemeništarci polaznici srednje škole koji su osjetili Božji poziv za svećeništvo.

- Svi oni koji su se zanimali za sjemenište do sada su dolazili na Kaptol. Međutim, nakon potresa oni nastavljaju svoj život u Slavonskom Brodu gdje smo lijepo i ugodno primljeni u zajedništvu s fratarima - rekao je fra Siniša Pucić.

Maturant Loris Pilav posvjedočio je kako je 'od malih nogu' ministrirao i bio aktivan u svojoj župnoj zajednici na Trešnjevci. 

- Tamo sam rastao u vjeri, napose kroz vjeru moje obitelji, a onda i kroz župu. Na kraju osnovnoškolskog obrazovanja donio sam odluku da ću ući u franjevačko sjemenište, uz veliku potporu svog župnika koji pastirskom brigom brine za sva duhovna zvanja iz župe, ali i svjedoči ljepotu svećeničkog poziva - kazao je Pilav.

Anđelo Golomejić opisao je dnevnu rutinu sjemeništaraca. Ustajanje je odmah iza 6 sati, nakon čega se moli časoslov. Poslije toga imaju razmatranje Božje riječi i nakon doručka idu na nastavu.

- Poslijepodne imamo slobodno vrijeme za šetnju, odmor i slično. U 16 sati imamo vrijeme za učenje, a nakon toga večernja molitva i misa. Potom ide večera i ponovo slobodno vrijeme pred povečerje i počinak - pojasnio je.

O važnosti sjemeništa govorio je fra Venancije Mihaljević, a pred kraj emisije kazali su kojim se sve aktivnostima bave sami sjemeništarci.

Repriza: ponedjeljkom 13:30
15.05.2022. 16:10

Emisiju je pripremilo Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu, a u studiju gostuju: vlč. Matija Pavlaković, rektor, te glazbenik Zvonko Palić i njegov sin Mislav, sjemeništarac druge godine.

23.01.2022. 17:00

''Nepoznavanje Pisma zapravo je nepoznavanje Krista'', rekao je papa Franjo kad je 2019. treću nedjelju kroz godinu proglasio Nedjeljom Božje riječi.

19.12.2021. 15:15

Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu pripremilo je novu emisiju ''Sjemenište danas'' te su ugostili obitelj Prigorec koja nam je ispričala kako su doživjeli sinovu odluku za upisom u sjemenište i koliko je to utjecalo na obitelj.

21.11.2021. 15:15

U novoj emisiji predstavljamo Međubiskupijsko sjemenište sa zagrebačke Šalate. Tema je kako mlade oduševiti za Krista i duhovni poziv.

16.10.2021. 14:30

U ovoj emisiji predstavit će se sjemeništarci iz Franjevačkog sjemeništa u Slavonskom Brodu. Gosti su sjemenišni odgojitelj fra Siniša Pucić i sjemeništarac Filip Glasnović. Urednik i voditelj: Šimun Benedikt Kopričanec. 

19.09.2021. 14:30

Gosti su trojica sjemeništaraca: Josip Miloloža, 2. godina, Ivan Vasilj, 2. godina i Matija Ćorić, 1. godina. Tko su sjemeništarci? Tko je odgovorna osoba za sjemeništarce? Kako su se odlučili stupiti u franjevačko sjemenište u Sinju?